DEZINTERES: Pică pară pădureaţă în gura lui Nătăfleaţă (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

192 de hectare de teren pe care cresc peri pădureți din satul Chegea, comuna Săcășeni, sunt neexploatate. Specialiștii în degustatul pălincilor spun că țuica de păr pădureț are calități deosebite și este singura care își păstrează aroma naturală.

VEZI AICI FOTO DE LA CHEGEA

Una dintre cele mai mari plantații naturale de păr pădureț din țară, aflată în satul Chegea, comuna Săcășeni, este neexploatată. Terenul de 192 de hectare ar putea deveni o sursă importantă de bani pentru localnici. „Zona este superbă și, din păcate, puțin cunoscută. Întreaga suprafață aparține composesoratului Chegea, iar de pe vremea CAP-ului nu a mai fost curățată ca la carte. Avem nevoie de bani ca să reparăm drumul care duce la pășunea cu peri pădureți. Membrii composesoratului mai curăță pășunea de mărăcini, însă fructele nu sunt valorificate și ar putea aduce multe beneficii locuitorilor din această zonă“, spune Ana Oros, viceprimarul comunei Săcășeni. Singurul ajutor financiar pe care îl primesc membrii composesoratului este subvenția de la APIA pe care o folosesc la curățarea pășunii, însă banii sunt prea puțini.
Fructele sunt abandonate pe păşune
În momentul de față, doar câțiva localnici mai culeg roadele perilor pădureți din care prepară compot și câțiva litri de țuică. Restul fructelor sunt abandonate. „Puțini localnici culeg pere pădurețe din care își prepară țuică sau pun compot pentru iarnă“, mai spune viceprimarul din Săcășeni.
Unul dintre specialiștii sătmăreni în degustarea palincilor, Ioan Cioltean, directorul Direcției Agricole Satu Mare, spune că țuica de pere pădurețe este de o calitate superioară și singura care își păstrează aroma naturală după fermentare. „Este de-a dreptul aromată. La celelalte specii de păr din pomicultură nu se mai păstrează aroma, ea se pierde în timpul fermentării. În schimb, la ţuica din păr pădureț aroma se păstrează foarte bine. Fructele conțin foarte puțin zahăr, însă au aciditate mare, ceea ce ajută la păstrarea aromei“, explică Ioan Cioltean.
Țuica de păr pădureț este cunoscută în popor și ca „țuica săracului“ şi nu este valorificată la adevărata sa valoare. „Este o palincă sută la sută ecologică și merită un preț mult mai mare decât restul palincilor. În plus, fructele uscate sunt o sursă importantă de vitamine pentru organismul uman“, mai spune Ioan Cioltean. Specialistul susține că perele pădurețe nu putrezesc după ce se coc, ci se brumifică și se usucă.
Atracţie turistică
Viceprimarul comunei Săcășeni, Ana Oros, spune că zona ar putea deveni o atracţie turistică dacă s-ar investi bani în infrastructură. „Nu doar pășunea cu peri pădureți ar putea deveni atracție turistică, ci mai avem o zonă întinsă cu leurdă, folosită în medicina naturistă, și o zonă protejată cu ghiocei, în valea Bercului“, mai spune viceprimarul.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite