DECIZIE: La Satu Mare, maidanezii nu vor fi eutanasiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Iuliu Ilyes spune că la Satu Mare câinii fără stăpân vor fi sterilizaţi, vaccinaţi şi eliberaţi în comunităţile din care provin. Consiliul Local urmează să stabilească locul în care va fi înfiinţat un centru de sterilizare a câinilor comunitari.

Potrivit unui proiect adoptat de Comisia pentru Administraţie publică a Camerei Deputaţilor, câinii fără stăpân vor fi ţinuţi 30 de zile în adăposturi, după care autorităţile locale vor decide ce fac cu animalele: le sterilizează sau le eutanasiază.
„În lege este stabilită obligativitatea ca, în 30 de zile, animalele fără stăpân să fie ţinute obligatoriu în adăposturi şi apoi, autorităţile locale să stabilească ceea ce vor face. Nu putem să dăm un cadru pentru fiecare autoritate locală", a declarat Sulfina Barbu, preşedintele Comisiei de Administraţie publică din Camera Deputaţilor, citată de Mediafax.
Primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, spune că eutanasierea câinilor nu este o soluţie pentru comunitate.
„Legea a existat şi până acum, dar puţin altfel. Ceea ce este nou e că după capturarea, vaccinarea şi sterilizarea câinilor ei trebuie ţinuţi în centre 30, nu 14 zile, după care, dacă nu sunt adoptaţi, trebuie eutanasiaţi. Noi am ales varianta sterilizării şi returnării în comunitate pentru că este mai uman decât să-i omorâm. Nu este o soluţie eutanasierea lor, cu excepţia celor bătrâni şi bolnavi. Dacă-i deparazităm, sterilizăm şi vaccinăm, ei se pot întoarce în comunitate fără să reprezinte pericol pentru oameni“, spune primarul Iuliu Ilyes.
O astfel de decizie a fost adoptată deja de Consiliul local Satu mare. „Din fericire, noi am reuşit să ajungem la un numitor comun cu conducerea oraşului şi să salvăm maidanezii, care vor fi sterilizaţi şi eliberaţi”, a declarat Carmen Frăţilă, vicepreşedintele Asociaţiei Free Life Satu Mare.
Potrivit hotărârii Consiliului local, la Satu Mare se va înfiinţa un centru de sterilizare a câinilor.
CIFRE: 500 de câini comunitari trăiesc în municipiul Satu Mare, estimează autorităţile.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite