Cultura capoeira

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătmăreanul a trăit şase ani în Portugalia, iar acum predă capoeira la Satu Mare, Cluj şi Oradea. Anul acesta va organiza cea de-a treia ediţie a Festivalului Capoeira Alto Astral, avându-i ca invitaţi pe doi maeştri din Portugalia şi Brazilia.

Ionuţ Adrian practică şi predă un sport mai rar întâlnit în România: capoeira. Sătmăreanul şi-a însuşit tainele acestui sport, care în timp a devenit o cultură, pe insula Madeira, Portugalia, în imediata apropiere a Africii.

A emigrat din România în 2001, iar un an mai târziu a început să practice capoeira, învăţând de la meşterul Indio. Timp de aproape cinci ani a participat zi de zi la cursuri, seminarii, întâlniri şi multe antrenamente pentru a deveni unul dintre cei mai renumiţi profesori de capoeira din ţară.
În 2007 a aderat la clubul Capoeira Alto Astral al maestrului Marco Antonio. În acelaşi an s-a întors în ţară şi a înfiinţat clubul înfrăţit cu cel al lui Marco Antonio.

Are 60 de elevi

Primele cursuri le-a susţinut la Satu Mare, formându-şi un grup care numără aproape 25 de elevi. Cu timpul s-a extins şi la Cluj Napoca, unde astăzi are 25 de elevi şi Oradea, cu 10 elevi la activ.
„De trei ori pe săptămână predau la Satu Mare, câte două zile pe săptămână sunt la Cluj, iar alte două la Oradea“, spune profesorul.

Printre primii din Transilvania
Ionuţ Adrian este printre primii români care predă acest sport în Transilvania, fiind, la început, profesor la Satu Mare, apoi la Cluj Napoca şi Oradea. Prin clubul său, Capoeira Alto Astral Satu Mare, această nouă cultură pentru România a început să se dezvolte din ce în ce mai mult.
În ultimii 3-4 ani au început să se organizeze grupuri şi în alte oraşe, unele dintre acestea organizând chiar şi seminarii şi festivaluri capoeira.
Ionuţ şi elevii săi participă din ce în ce mai mult la evenimente publice, în special la cele culturale. Au ţinut diferite demonstraţii în cluburi, la balurile bobocilor, de zilele oraşului şi intenţionează să scoată la lumină din ce în ce mai mult această cultură pentru a o promova.

„La Satu Mare, primul festival capoeira l-am organizat în 2008. Am încercat să creez o tradiţie şi să trezesc interesul a cât mai multor tineri pentru acest sport”, explică Adrian.
În primul weekend din luna august va avea loc cea de-a treia ediţie a festivalului, care îi va avea ca invitaţi pe maestrul Marco Antonio, din Portugalia, şi pe brazilianul Banto, unul dintre cei mai cunoscuţi practicanţi ai acestei culturi.

Ce este capoeira


Este un exerciţiu tradiţional brazilian, complex, ce combină multe ramuri ale sportului. A fost creat de sclavii aduşi din Africa, după secolul al XVI-lea. „Roda“ este cercul de capoeirişti în care joacă aceştia. La un capăt al cercului stau cântăreţii, care creează ritmul jocului. Sportivii intră câte doi şi joacă foarte aproape de pământ. Regula de bază este contactul vizual, iar partenerii trebuie să se privească în ochi. Orchestra impune ritmul precum şi durata jocului.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite