Crucea Roşie din Hildesheim închide robinetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia din oraşul german a donat sătmărenilor 200 tone de ajutoare timp de 15 ani. Membrii Crucii Roşii au anunţat că transportul cu cele şase tone de ajutoare din această săptămână este şi ultimul. Cauza: lipsa banilor.

Lipsa donaţiilor şi a banilor sunt principalele motive pentru care Asociaţia Judeţeană a Crucii Roşii din Hildesheim (Germania) a renunţat să mai transporte ajutoare pentru sătmăreni. De 15 ani, membrii asociaţiei au efectuat vizite periodice la Satu Mare şi au adus peste 200 de tone de ajutoare famiilor nevoiaşe. Ultimul transport, şase tone de haine, jucării, paturi pentru spitale, mese pentru şcoli, aparatură medicală şi de intervenţie în caz de dezastre, a sosit luni la Satu Mare. O parte din cele 46 de paturi au fost deja transportate la Spitalul Judeţean Satu Mare iar restul ajutoarelor vor fi împărţite famiilor nevoiaşe înscrise pe listele Crucii Roşii. „Deţinem o bază de date cu familiile care au mulţi copii. Le împărţim haine, jucării şi ce mai au nevoie. La fel procedăm şi în cazul vârstnicilor. Pot solicita un pat reglabil, o cârjă sau alte materiale“, a declarat Rodica Borlan, directoarea Crucii Roşii Satu Mare.  

Cheltuieli de peste 350.000 de euro
Asociaţia germană a cheltuit, în cei 15 ani de vizită la Satu Mare, peste 350.000 de euro. „175.000 de euro reprezintă cheltuielile cu donaţiile şi ajutoarele, iar 178.000 de euro am investit cu deplăsările, combustibilul şi logistica. Suma este valabilă pentru toate transporturile la Satu Mare“, a declarat Ralf Dueser, preşedintele asociaţiei germane.

Lipsa donaţiilor, motivul renunţării  
Timp de 15 ani, delegaţia germană a venit periodic la Satu Mare iar transportul de ajutoare sosit luni este ultimul. Reprezentanţii asociaţiei, Karin Seiffge şi Ralf Dueser au anunţat că primesc din ce în ce mai puţine donaţii astfel încât sunt nevoiţi să renunţe la transporturile pentru sătmăreni. „Primim din ce în ce mai greu donaţii iar cheltuielile de transport sunt tot mai mari. Preţul la combustibil creşte alarmant. La început, am putut să acoperim o parte din cheltuieli prin acţiunile tinerilor voluntari care adunau bani din vânzarea cârnaţilor pe străzi sau alte acţiuni, însă acum e din ce în ce mai dificil. Scade numărul voluntarilor, iar veteranii încep să se retragă“, a spus Ralf Dueser. Ajutoarele provin din rândul populaţiei germane şi a spitalelor care şi-au înlocuit aparatura medicală. Reprezentanţii asociaţiei şi-au exprimat punctul de vedere conform căruia ţara noastră mai are nevoie de ajutoare însă au menţionat că România s-a schimbat faţă de acum 15 ani. „În 1995, la prima vizită, totul era cenuşiu. Acum casele sunt renovate nu mai sunt atâtea deşeuri, iar oamenii sunt prietenoşi“, a mai spus Ralf Dueser. Chiar dacă nu vor mai aduce ajutoare, membrii Asociaţiei germane au anunţat că vor veni în vizită la Satu Mare.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite