Criză de psihiatri la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sătmărene nu pot angaja un medic psihiatru de specialitate la singurul centru de îngrijire a persoanelor cu handicap mintal din oraş „O viaţă nouă“. De aproximativ doi ani centrul nu are medic, iar bolnavii mintal şi cu boli asociate sunt evaluaţi de către un specialist din cadrul Spitalului Judeţean la solicitarea conducerii centrului.

Medicii nu s-au prezentat la concurs
Singurul concurs organizat pentru ocuparea postului de medic psihiatru în cadrul centrului s-a desfăşurat în urmă cu aproximativ doi ani. Nici un medic din Satu Mare nu s-a prezentat la examen, iar de atunci evaluarea bolnavilor este făcută, la solicitare, de medicii Spitalului Judeţean. Conducerea Consiliului Judeţean, care are în administrare centrul, cunoaşte problema, însă spune că nu există specialişti. „La nivelul judeţului ne confruntăm cu o lipsă acută de medici psihiatri. Avem două posturi libere la secţia de bolnavi cu forme acute. Sunt patru medici la secţia respectivă, deşi ar trebui să fie şase. Alţi trei lucrează la secţia de bolnavi cronic. Există un protocol de colaborare între conducerea centrului şi Secţia de Psihiatrie în baza căruia bolnavii sunt evaluaţi de un medic din cadul secţiei“, a declarat Csehi Arpad, preşedintele CJ Satu Mare.

57 de bolnavi sunt la centrul „O viaţă nouă“
57 de persoane adulte cu handicap mintal sunt internate în centrul „O viaţă nouă“, de pe strada Gorunului. Toţi au nevoie de îngrijiri de specialitate, fiind diagnosticaţi cu boli psihice. „Organigrama instituţiei prevede angajarea unui medic, însă la concursul organizat nu s-a prezentat nimeni. Bolnavii sunt adulţi, cu vârste cuprinse între 20 şi peste 80 de ani, care suferă de Alzheimer, schizofrenie, oligofrenie, psihopaţi şi care au dese tulburări de comportament, fiind persoane auto şi heteroagresive “, a declarat Mihaela Buda, directoarea centrului. Ea susţine că nu au fost organizate alte concursuri pentru că medicii cu care a purtat discuţii refuză să lucreze la centru.


Costuri mai mari
Guvernul a majorat la începutul lunii mai, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, contribuţia de întreţinere a persoanelor din astfel de centre de la 175 la 600 de lei. Aparţinătorii bolnavilor spun că trebuie să cumpere din salariile sau pensiile personale medicamentele necesare. „Pensia de 230 de lei a fratelui meu, bolnav mintal, nu ajunge uneori nici de medicamente. În fiecare lună adunăm bani de la familie pentru a achita contribuţia“, a declarat Alexandru Tomşe, unul dintre aparţinători.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite