Criza amână investiţiile în Parcul Industrial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar cinci dintre cele 13 firme care au concesionat în 2007 teren în Parcul Industrial şi-au început activitatea. Primarul Iuliu Ilyes susţine că deocamdată nu va cere rezilierea contractelor, până când nu vor exista solicitări de teren din partea altor societăţi.

Cu toate că există contracte de concesionare pe toată suprafaţa Parcului Industrial din Satu Mare încă din 2007, majoritatea firmelor nu şi-au început activitatea. Criza financiară a tăiat din elanul marilor investitori, care promiteau că vor dezvolta zona în cel mai scurt timp. Potrivit primarului Iuliu Ilyes, compania nemţească Ronal, specializată în componente auto, a renunţat la investiţie imediat după concesionarea terenului. „Criza financiară a schimbat planurile investitorilor. Cei de la Ronal au renunţat imediat. În ceea ce priveşte firma Johann Hay, ne-a cerut o prelungire de contract şi avem promisiuni că vor începe lucrarea în viitorul apropiat“, a declarat primarul Iuliu Ilyes.
Opt societăţi comerciale şi-au oprit deocamdată investiţiile. Firme precum  Rocoteca, Tauril – Rom,  Kenobi, Solex nu au construit nimic în parc, deşi au terenurile concesionate de trei ani. Birocraţia şi criza financiară au pus probleme serioase în ceea ce priveşte realizarea proiectelor.
„În 2007 am concesionat o bucată de teren din interiorul Parcului Industrial, însă pentru că centura de ocolire ar urma să treacă exact pe terenul acela, am cerut un alt spaţiu, mult mai mare. De atunci, tot aşteptăm după Primărie, care se mişcă extrem de încet. Din iulie 2009 aşteptăm să ni se accepte noul spaţiu, pentru a începe ridicarea construcţiei“, a declarat Lili Vaida, responsabil Resurse Umane al firmei Taurir–Rom, societate care produce şi comercializează articole tehnice din cauciuc.
Firma are în prezent peste 150 de angajaţi, iar odată cu mutarea activităţii în Parcul Industrial forţa de muncă s-ar mări considerabil.

Fără reziliere de contracte


Chiar dacă cele 8 societăţi comerciale care au concesionat spaţii nu au activitate, primarul Iuliu Ilyes spune că nu va rezilia niciun contract. „Purtăm discuţii cu reprezentanţii tuturor firmelor, ştim că este o perioadă foarte grea pentru aceştia. Atâta timp cât nu avem solicitări din partea altor societăţi comerciale, nu avem motive să cerem reziliere de contracte“, a declarat primarul municipiului Satu Mare.
Fără probleme îşi desfăşoară activitatea cinci din cele 13 firme: Zess Zollner Electronic (componente electronice), Casco Group (producţie echipamente de protecţie), Bodescu Export Import (debitare poliuretan), Luberxpert (comercializare şi prestări servicii în domeniul lubrefianţilor) şi Quelle (centru logistic).

Cifra
70 de hectare are Parcul Industrial din Sau Mare

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite