Satu Mare: Criza bugetară loveşte orfanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Criza bugetară loveşte orfanii
Satu Mare: Criza bugetară loveşte orfanii

Zeci de asistenţi maternali riscă să fie concediaţi. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pregăteşte reducerea numărului părinţilor angajaţi pentru că nu mai are bani să-i plătească.

Zeci de asistenţi maternali riscă să fie concediaţi de luna  viitoare, ca urmare a crizei bugetare cu care se confruntă Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare (DGASPC). Marcela Pop, directorul economic al direcţiei ne-a declarat că situaţia este generată de faptul bugetul alocat de consiliul judeţean, care nu acoperă cheltuielile de salarizare pe ultimele două luni ale acestui an.

A început selecţia concediaţilor


Pentru a putea acoperi integral plăţile, bugetul direcţiei ar trebui suplimentat cu 3,2 milioane de lei sau ar trebui concediaţi 30% din cei 303 asistenţi maternali din judeţ, adică aproape 100 de oameni. „Nu se va ajunge însă la această situaţie” asigură Marcela Pop, care susţine că se vor opera reduceri şi la nivelul celorlalte structuri ale direcţiei: „Întrucât politica direcţiei este de a plasa mai mulţi copii în îngrijirea unui asistent maternal, primii vizaţi de concedieri vor fi cei care au un singur copil în îngrijire. Ne chinuim acum să reducem ca dimensiuni întreaga structură, iar reducerea de personal se va efectua prin comasarea serviciilor şi atribuţiilor”.  

Selecţia viitorilor asistenţi maternali concediaţi a început deja. „Vorbim de copii orfani, aşa că nu ne putem juca cu asta. Vom merge pe ideea eficientizării. Vom evalua psihologic copii, condiţiile de viaţă în care sunt ţinuţi dar şi capacitatea asistenţilor maternali de a-i menţine în plasament. Diferenţa faţă de anii trecuţi este că acum evaluarea va fi mult mai strictă” a afirmat Marcela Pop. 

Asistenţii maternali sunt revoltaţi

Emilia Papp, un asistent maternal care are în îngrijire nu mai puţin de şase orfani, s-a declarat şocată de vestea concedierilor. „Sinceră să fiu, nu mă aşteptam la aşa ceva. Sunt consternată. Nu se poate. Înţeleg lipsa de bani, înţeleg şi nevoia de reducerii de personal. Ceea ce nu pot să înţeleg este cum de îşi permite statul român să lase ca această criză financiară să afecteze până şi copiii orfani. Suntem ţara nimănui, în care protecţia socială a copiilor nu se numără pe lista de priorităţi a guvernanţilor” a declarat femeia.

Singura şansă pentru ca orfanii să nu-şi piardă părinţii temporari stă într-o rectificare bugetară. Directorul DGASPC Satu Mare Adrian Marc se află la Bucureşti pentru a discuta situaţia şi a găsi soluţii pentru evitarea concedierilor. Consiliul Judeţean nu dispuine acum de banii necesari salarizării asistenţilor maternali. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite