Cristina Ciocan-A făcut senzație în baschetul din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Ciocan a fost coşgeteră la Colegiul South Carolina
Cristina Ciocan a fost coşgeteră la Colegiul South Carolina

Cristina va evolua în seria de elită a Diviziei A în culorile CSM Satu Mare, după ce a impresionat atât în baschetul nord american, cât şi în cel european. Cristina Ciocan vine, acasă, la Satu Mare din postura de jucătoarea anului 2009 în România.

Baschetbalista ne-a declarat că se simte onorată că cei de la echipa sătmăreană s-au gândit din nou la ea, deși vine după o accidentare la genunchi, și speră că va câștiga cu noua sa echipă Liga Europei Centrale și va juca apoi finala campionatului împotriva celor de la MCMn Târgoviște. „Mă bucur nespus că revin la Satu Mare şi voi juca la una dintre cele ma bune echipe din campionatul României. Dacă până acum veneam aici doar să-mi petrec vacanţele, de acum înainte voi pune umărul pentru a aduce rezultate notabile pentru baschetul sătmărean“, spune sportiva.
Cristina provine dintr-o familie în care baschetul a fost pus la loc de cinste. „Mama a fost o jucătoare de top în România şi mai mult ca sigur de la ea am moştenit microbul acestui minunat sport. Cred că aveam vreo trei luni când am intrat pentru prima dată într-o sală de baschet“, afirmă simpatica baschetbalistă.

La vârsta de opt ani juca pentru Progresul Bucureşti, pentru ca la 15 ani să debuteze în Divizia A, la echipa Rapid Bucureşti. La vârsta majoratului deja evolua în baschetul American fiind cea mai bună marcatoare din istoria colegiului american South Carolina. „În Statele Unite am ajuns în urma unei burse sportive şi am evoluat la echipa Universităţii South Carolina pentru care am jucat patru ani în NCA. Pot să spun că au fost cei mai frumoşi ani din viaţa mea. A fost o experienţă deosebită atât pe plan sportive, dar şi uman“ spune Cristina .

A câştigat medalia de aur la Jocurile Francofoniei

După experienţa americană, Cristina a revenit în baschetul românesc, unde la 22 de ani devenea campioană naţională cu Livas Târgovişte. „Este prima şi unica, deocamdată, medalie de aur cucerită la senioare“, ne spune baschetbalista. Cristina a evoluat cu succes şi în baschetul european jucând la echipe de primă marcă din Spania şi Israel. „În Spania am jucat pentru cluburile Ya Ya Maria, Burgos şi Salamanca, iar în Israel am jucat pentru Maccabi Tel Kabir“, mai spune Cristina.

Una dintre cele mai importante performanţe din cariera sportivei este câştigarea medaliei de aur, cu echipa României, la Jocurile Francofoniei desfăşurate în Liban în 2009. „Sincer,  m-a surprins această performanţă, deoarece lotul s-a întinerit mult, însă este un rezultat notabil pentru baschetul românesc“,  susţine  sportiva.

Cât priveşte noua s-a echipă din campionat, CSM Satu Mare, Cristina speră să realizeze performanţe. „Le cunosc pe majoritatea fetelor de la CSM. Pe Claudia Pop, Monica Ivan și Eli Pavel le știu de la lotul național, cu Adriana Pricop și Laura Drăgoescu ne-am mai intersectat de-a lungul carierei, așa că nu vor fi probleme de adaptare“, a mai adăugat Cristina Ciocan.

Ce-i place
Îi plac foarte mult animalele, în special câinii şi pisicile. Adoră să asculte muzică, „de toate genurile numai să fie de calitate“. Timpul liber îi place să-l petrecă în natură, dar şi să lenevească în pat. Îi place enorm să-şi conducă maşina personală.

Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii perverşi şi mincinoşii, după cum nu-i place mizeria, drogurile şi armele. Nu-i place deloc vremea friguroasă.

Ce obiective ţi-ai stabilit cu echipa CSM Satu Mare?
C.C – Am găsit aici un lot valoros, aşa că nu mă hazardez deloc când spun că putem să jucăm finala Cupei Europei Cebtrale şi chiar s-o câştigăm. La fel cred că ne stă la îndemână să jucăm finala atât în campionat, cât şi în Cupa României, cu MCM Târgovişte.
Care a fost cel mai emoţionant moment din cariera ta de sportivă?
C.C. – De fapt au fost mai multe. În 2000 când am câştigat bronzul la Campionatul European de tineret din Slovacia, în anul II de faculate când am fost la un pas de a juca în Final Four-ul  NCA,  când am stabilit recordul la pase decisive tot în NCA şi medalia de aur de la Jocurile Francofoniei.

Profil
Născut: 23 martie 1982, Satu Mare
Studii: Facultatea de Limbi Străine – Universitatea Carolina de Sud
Familie: Necăsătorită


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite