Cristian Iorga: Chitaristul din canoe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chitaristul sătmărean este pasionat de canoe
Chitaristul sătmărean este pasionat de canoe

A câştigat în acest an concursul naţional de chitară acustică Samus GuitArt, desfăşurat la Filarmonica „Dinu Lipatti“ şi este pasionat de canotaj

Cristian Iorga s-a născut în anul 1993 în municipiul Baia Mare, oraş în care a şi copilărit. Anul acesta a absolvit clasa a XI-a a Liceului German din Satu Mare. Până în anul 2002 a locuit în Baia Mare împreună cu părinţii lui şi a urmat cursurile la o şcoală germană. Părinţii lui au decis să se mute la Satu Mare pentru că în Baia Mare tânărul nu ar fi avut ocazia să studieze şi la liceu în germană. După ce a ajuns la Satu Mare, Cristi, aşa cum îi spun prietenii, a încercat să îşi găsească diverse ocupaţii cu care să îşi umple timpul liber. Moştenire de familie, înclinaţia pentru muzică l-a împins în urmă cu doi ani să îşi procure o chitară. Îşi aminteşte că, pe când era mic, tatăl lui avea un pick-up vechi şi nişte discuri pe care le ascultau împreună foarte des. Erau discuri cu rock în general, dar, între reprizele de Mettalica, Cristi îşi aminteşte că se mai strecura şi câte un jazz. „Pe când eram mic, ascultam foarte des împreună cu tatăl meu muzică pe pick-up-ul lui vechi. Ajuns la Satu Mare, a trebuit să îmi găsesc o ocupaţie, aşa că tatăl meu mi-a cumpărat o chitară”, spune adolescentul.
Timp de două săptămâni, Cristian a învăţat singur diverse acorduri şi melodii de pe internet. A urmat mai apoi un curs de chitară la Liceul de Arte Satu Mare, curs pe care îl frecventează şi acum. În urmă cu două săptămâni, Cristi a participat la concursul naţional de chitară acustică Samus GuitArt, desfăşurat la Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti“ din municipiu. În cadrul competiţiei, adolescentul s-a întrecut cu chitarişti din toată regiunea de Nord-Vest a României. Pentru evoluţia impecabilă, Cristi a fost recompensat de juriu cu premiul I. „La început, recunosc că am avut emoţii pentru că sala era plină şi juriul era format din nume sonore ale lumii muzicale. După ce am cântat prima piesa, mi-au mai trecut emoţiile şi am putut să mă concentrez pe calitatea evoluţiei mele”, spune chitaristul.
Vrea să devină inginer sunetist
Anul acesta, tânărul a încheiat clasa a XI-a cu media generală 9.90, fiind premiantul clasei. Pe viitor, ar vrea să termine liceul cu o medie cât mai mare şi să se înscrie la o facultate de prestigiu din Viena. Asta pentru că tânărul vrea să devină inginer de sunet. Nu ştie sigur dacă va rămâne în Austria sau se va întoarce în România. „Îmi doresc să am o carieră în domeniul ingineriei sunetului. Vreau să fac facultatea la Viena pentru că acolo s-au pregătit cei mai buni sunetişti ai Europei. Probabil, după ce voi termina facultatea şi mi se va oferi un job bun, voi rămâne în Austria cu toate că aş vrea să revin în România”, susţine Cristian.

Întrebări şi răspunsuri
A.D.S.: Se apropie vacanţa de vară. Dacă în timpul anului şcolar îţi mai rămânea puţin timp liber, acum vei avea din belşug. Cum ţi-l vei petrece?
C.I.: În această vacanţă vreau să călătoresc cât mai mult. Spre exemplu, în luna iulie, plec în Germania pentru două săptămâni, la Academie. Academia este un curs de vară care se desfăşoară în Germania şi în cadrul căruia sunt selectaţi elevii cei mai buni din ţările estice. După ce mă întorc din Germania, vreau să merg în Deltă. Am fost şi anul trecut şi mi s-a părut unul dintre cele mai frumoase locuri.
A.D.S.: Chitara este instrumentul tău de suflet. În afară de aceasta mai cochetezi cu vreun instrument sau faci vreun sport?
C.I.: Da, fac canotaj de când eram copil. Merg aproape zilnic la Baia Mare pentru că acolo se ţin cursurile, pe lacul Firiza. Încă nu am ajuns la nivelul la care să pot participa la competiţii pentru că practic acest sport la nivel de hobby.
Ce-i place:
Îi place muzica în general. Îi place să-i citească pe Liviu Rebreanu sau pe Emil Cioran şi savurează un film bun. Recunoaşte că are o slăbiciune pentru brunete şi cel mai bine se simte atunci când este înconjurat de prieteni.
Ce nu-i place:
Nu-i place să ia decizii, să fie responsabilizat, pentru că nu ştie niciodată ce urmări pot avea acestea. Detestă filmele tipic americane şi dimineţile în care trebuie să se ridice din pat la ora şapte.
Profil:
Născut: 6 februarie 1994, Baia Mare
Studii: Este elev în clasa a XI-a la Liceul German din satu Mare
Familie: Este singur la părinţi

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite