Cresc tranzacţiile pe piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul tranzacţiilor imobiliare s-a triplat în ianuarie 2010 faţă de noiembrie anul trecut. Agenţii imobiliari spun că piaţa dă semne de revenire, deşi preţurile se menţin în continuare foarte scăzute. Un apartament cu două camere se vinde cu 20.000 euro iar preţul unei case porneşte de la 50.000 euro.

Piaţa imobiliară dă semne de revitalizare. Dacă în perioada octombrie –noiembrie numărul tranzacţiilor a stagnat, în decembrie 2009 şi în prima lună a acestui an lucrurile au luat o întorsătură favorabilă. Mai multe agenţii imobiliare confirmă faptul că anul 2010 a început cu dreptul în ceea ce priveşte tranzacţiile.
Conform unui studiu realizat de Arra Imobilare, în decembrie 2009-ianuarie 2010 s-au efectuat un număr de 20 de tranzacţii prin această agenţie. „S-au dublat faţă de perioada octombrie-noiembrie. Trec foarte bine apartamentele, dar şi casele. Oamenii se întorc din stăinătate, îşi cumpăra apartamentele şi pleacă din nou“, a declarat Aurel Răcăuţanu, managerul agenţiei Arra Imobiliare.

Activitatea se mută în zona centrală

Agenţii imobiliari spun că în ianuarie cererea de pe piaţa imobiliară a crescut. „Avem multe cereri, se cumpără foarte bine apartamentele cu două şi trei camere, dar şi casele. Am observat că activitatea imobiliară s-a mutat spre centru. Proprietarii care au apartamente în cartiere le vând pentru a se muta mai apoi în zona centrală“, a declarat Alin Costin, agent imobiliar la Agenţia Lup.
El a mai precizat că în perioada de referinţă a reuşit să încheie peste 30 de tranzacţii, de trei ori mai multe decât în lunile de la sfârşitul anului trecut. „Preţurile mici se menţin în continuare. Oamenii vin cu banii cash şi cumpără pe loc apartamentele sau casele. Chiar săptămâna trecută am reuşit să vindem o casă cu 140.000 de euro, proprietarul lăsând din suma cerută iniţial aproape 60.000 euro“, spune Alin Costin.

Unul dintre dezvoltatorii imobiliari din municipiu spune că în decembrie a reuşit să încheie trei tranzacţii, iar în ianuare alte patru. „Dacă până în noiembrie piaţa imobiliară stagna, acum dă semne de revitalizare. Din cele 15 apartamente construite şi scoase la vânzare pe perioada anului trecut, în ianuarie am reuşit să le găsesc proprietari“, a spus Radu Cristian, un dezvoltator imobiar care a construit un bloc în plină criză.

Ce se vinde bine?

Apartamentele cu două şi trei camere se vând cel mai bine. Situaţia este identică şi la garsoniere, unde preţul începe de la 15.000 de euro. Preţul unui apartament cu două camere porneşte de la 20.000 euro, iar costul minim al unei case este de 40-50.000 de euro. Agenţii imobiliari susţin că preţurile nu sunt modificate faţă de cele practicate anul trecut.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite