Copiii pot fi pompieri pentru o zi. Ziua Porţilor deschise la ISU Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizitatorii vor urmări demonstraţii cu tehnica de luptă din dotare/foto: Arhiva
Vizitatorii vor urmări demonstraţii cu tehnica de luptă din dotare/foto: Arhiva

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SOMEŞ” al  judeţului Satu Mare organizează astăzi, între orele 10.00 şi 15.00, “Ziua porţilor deschise”.

Astăzi, cu ocazia “Zilei Protecţiei Civile”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SOMEŞ” al  judeţului Satu Mare îşi deschide porţile pentru preşcolari, elevi şi toţi cei interesaţi de activitatea acestei instituţii. Între orele 10.00 şi 15.00, vizitatorii vor fi întâmpinaţi de cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SOMEŞ” al judeţului Satu Mare, vor putea vizita unitatea şi urmări demonstraţii cu tehnica de luptă din dotare. „Şi în acest an, pe 28 februarie aniversăm Ziua Protecţiei Civile, dată la care în anul 1933 s-a semnat Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba Regulamentul Apărării Pasive, astfel se înfiinţau primele structuri cu atribuţii de apărare civilă din România. Primul organism destinat asigurării protecţiei populaţiei civile în România a luat fiinţă în anul 1933, în cadrul Ministerului de Interne, prin decret regal fiind aprobat „Regulamentul Apărării Pasive ” din România, Apărarea Pasivă română avea rolul de a asigura protecţia populaţiei civile împotriva atacurilor aeriene. În timpul celui de-al doilea război mondial, a fost organizat Comandamentul Apărării Pasive, subordonat nou înfiinţatului Minister al Aerului şi Marinei. După război structurile de apărare pasivă au fost subordonate Ministerului Forţelor Armate. Ca ţară europeană , România, s-a angajat încă din 1980 să respecte cerinţele Convenţiei de la Geneva din 1949 privind protecţia victimelor din conflictele armate şi să se alinieze celorlalte state vest europene cu experienţă îndelungată în domeniul protecţiei civile , dar numai după schimbarea sistemului politic şi economic generat de Revoluţia din decembrie 1989, au fost posibile schimbări esenţiale. Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din România se înfiinţează din anul 2004 şi au rezultat în urma fuzionării organismelor de protecţie civilă şi a celor de pompieri militari, incluzând militari şi civili, inspectori şi tehnicieni, funcţionari publici şi personalul de execuţie, cu toţii aflaţi în serviciul comunităţii”, spune locotenentul Vlad Virag, purtătorul de cuvânt al ISU Satu Mare.

În ultimul an, unitatea a intervenit la 2.339 situaţii, (în medie şase pe zi) pentru salvarea şi asistarea a 1.692 de persoane (din care 1.503 adulţi şi 189 de  copii), salvarea unui număr important de animale, intervenţii pentru protecţia mediului şi a unor însemnate bunuri materiale şi de patrimoniu. S-au gestionat alte 34  situaţii de urgenţă: şapte inundaţii, 18 intervenţii pentru asanarea muniţiei neexplodate, două de distrugere de muniţie neexplodată, un accident de transport în care au fost implicate substanţe periculoase, în mod operativ şi fără a cauza pierderi omeneşti.
        


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite