Contrabandiştii de ţigări arestaţi la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prinşi în flagrant, în timp ce încercau să treacă granţia cu 16 baxuri de ţigări netimbrate, patru persoane au fost arestate ieri, cu focuri de armă, pe fâşia verde, în zona localităţii Bixad, şi asta după ce au încercat să ofere 1.000 de euro poliţiştilor de frontieră.


Poliţiştii de frontieră sătmăreni, împreună cu ofiţeri DGA şi sub directa coordonare a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare şi DIICOT au reţinut un grup de contrabandişti, format din cetăţeni români şi ucraineni, care încerca să treacă pe fâşia verde cu 8.000 de pachete de ţigări.Pentru reţinerea membrilor grupului, care în momentul flagrantului au încercat să fugă, folosindu-se de terenul accidentat şi împădurit, poliţiştii de frontieră au tras mai multe focuri de avertisment în plan vertical.

Monitorizarea celor în cauză a durat mai bine de trei săptămâni, timp în care doi poliţişti de frontieră au lucrat “sub acoperire”, jucând rolul unor parteneri de afacere ai traficanţilor.  Suma oferită de contrabandişti pentru a li se permite introducerea ţigărilor din Ucraina în România, prin zona localităţii Bixad, a fost de 1.000 de euro. Pe lângă banii oferiţi drept mită, în urma flagrantului au mai fost confiscate 8.000 pachete de ţigări de provenienţă ucraineană. Cei patru contrabandişti au fost prezentaţi Tribunalului Satu Mare, care a dispus arestarea preventivă a acestora pentru 29 de zile.

Au refuzat mita

La începutul lunii mai, doi poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Negreşti Oaş, judeţul Satu Mare, au fost contactaţi de doi cetăţeni romani, care le-au propus ca în schimbul unei sume de bani să le faciliteze trecerea peste frontieră, din Ucraina în România, a unei cantităţi de ţigări de provenienţă ucraineană. Cei doi poliţişti de frontieră au refuzat mita şi au formulat un denunţ împotriva persoanelor respective, fiind informată Direcţia Generală Anticorupţie - Satu Mare. În urma cercetărilor efectuate de către ofiţerii DGA sub coordonarea procurorul din cadrul Parchetului de  pe lângă Tribunalul Satu Mare s-a constatat faptul că mituitorii făceau parte dintr-un grup infracţional de contrabandă, motiv pentru care dosarul a fost înaintat spre competenţă soluţionare DIICOT - Biroul Teritorial Satu Mare.
Câteva zile mai târziu, în urma insistenţelor celor două persoane şi cu autorizarea procurorului DIICOT, poliţiştii de frontieră s-au întâlnit cu cei doi cetăţeni români, care le-au oferit acestora suma de 1.000 euro pentru a le permite să introducă ţigările din Ucraina în România, prin zona localităţii Bixad.  Procurorul din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare a delegat poliţiştii de frontieră pentru prinderea în flagrant a celor doi contrabandişti.



Prinşi în flagrant

Astfel, în data de 25 mai a.c., în jurul orei 21.00, la nivelul Sectorului P.F. Negreşti Oaş, în zona localităţii Bixad, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare, poliţiştii de frontieră au surprins în flagrant un grup format din mai multe persoane în momentul în care acestea transportau din Ucraina în România, peste frontiera verde, mai multe colete voluminoase.
         Conform legii, poliţiştii de frontieră au procedat la somarea prin voce a celor în cauză şi deoarece aceştia nu s-au supus, încercând să se disperseze pe mai multe direcţii, a fost necesară folosirea armamentului din dotare, fiind trase mai multe focuri de armă în plan vertical.
 Au fost reţinute astfel trei persoane, un cetăţean român şi doi ucraineni, la faţa locului fiind descoperite 16 colete voluminoase pe care grupul le transporta. Coletele conţineau 8.000 pachete de ţigări marca Jin Ling, cu timbru fiscal ucrainean.
Cele trei persoane reţinute au fost conduse la sediul S.P.F. Negreşti Oaş pentru audieri. După primele cercetări a fost identificată şi o a patra persoană care a făcut parte din grupul ce a introdus ilegal ţigările în România.  În urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit identitatea celor patru persoane - doi cetăţeni ucraineni – Levente B. şi Yosyp B. – şi doi cetăţeni români – Mihai C., şi Dumitru M.  – care în cursul după-amiezii de ieri au fost prezentaţi procurorului DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare, acesta dispunând reţinerea lor pentru 24 de ore.

După gratii

Tribunalul Satu Mare a dispus ieri arestarea preventivă pe o perioadă de 29 zile a celor doi cetăţeni români pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la contrabandă, dare de mită şi constituirea unui grup infracţional organizat, iar a celor doi cetăţeni ucraineni pentru săvârşirea infracţiunilor de intrare în ţară prin trecere ilegală a frontierei de stat, contrabandă şi tentativă la ieşirea din ţară prin trecere ilegală a frontierei.
Cercetările sunt continuate de poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului din cadrul DIICOT Satu Mare, totodată fiind informate şi autorităţile ucrainene, în vederea depistării tuturor persoanelor implicate, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

I

image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite