Satu Mare: Consilierii judeţeni, obligaţi să facă economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Consilierii judeţeni, obligaţi să facă economii
Satu Mare: Consilierii judeţeni, obligaţi să facă economii

Consilierii judeţeni nu mai primesc hârtie şi alte consumabile şi trebuie să se limiteze la laptopurile din dotare. Deşi laptopurile primite ar trebui să compenseze lipsa hârtiei, unii dintre ei sunt nemulţumiţi. La prima şedinţă fără hârtii, ieri, consilierii judeţeni şi-au uitat laptopurile acasă.

Inagurarea „sistemului econom“, în cadrul şedinţei extraordinare de ieri  i-a luat prin surprindere pe cea mai mare parte a consilierilor  judeţeni. Din cei 33 de consilieri, doar patru aveau laptopurile pentru a putea citi proiectele de hotărâre. Lipsa mapelor cu documentaţia necesară nu a fost însă un impediment pentru consilierii judeţeni, care, au votat „după ureche“ şi în unanimitate toate cele opt proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare.
„Facem o economie de cel puţin 1.000 de euro pe lună, având în vedere consumul de hârtie, curent, toner, uzul aparatelor de imprimat, dar şi timpul pierdut de angajaţii noştri, care trebuie să pregătească documentaţii stufoase pentru toţi cei 33 de consilieri. În plus, protejăm şi mediul, pentru că nu mai risipim hârtia“, spune Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare. 

Păreri împărţite
Lipsa laptopurilor la şedinţa de ieri este explicată de unii consilieri prin numărul mic de proiecte de pe ordinea de zi. „Dacă s-au dat bani pe laptopuri pentru toţi consilierii, de ce să mai cheltuim bani şi cu hârtia şi alte consumabile? Unii nu au avut la ei laptopurile, pentru că a fost o şedinţă extraordinară cu mai puţine puncte pe ordinea de zi, însă toţi au votat în cunoştinţă de cauză, proiectele fiind discutate în comisii“, spune Ioan Viman, consilier judeţean.
Unii membri ai Consiliului Judeţean spun însă că lipsa documentaţiei pe hârtie reprezintă un disconfort. „Ne este îngreunată treaba. Să cari laptopul după tine, să cauţi o priză unde să îl încarci, până te conectezi la internet, deschizi programele şi cauţi documentele, pierzi timpul“, spune Beniamin Kira, consilier judeţean. Preşedintele Cshehi mai spune că, până la închiderea exerciţiului bugetar de anul acesta, există în momentul de faţă un deficit de circa trei milioane de lei. Suma necesară pentru funcţionarea aparatului Consiliului Judeţean, cu cei 150 de angajaţi, este de circa 1,5 milioane de lei pe lună.

Economie şi cu zilele libere
Şi angajaţii Consiliului Judeţean Satu Mare vor primi mai puţini bani, după ce Guvernul a publicat hotărârea prin care trebuie făcută până în decembrie o economie de 15,5 %. „Este o Hotărâre de guvern, aşa că ne vom conforma. Vom discuta cu sindicatele pentru a găsi soluţia optimă, mai puţine ore pe zi, zile fără plată, o combinaţie între acestea sau orice altă soluţie care să aibă însă acelaşi efect, ecomomie la buget“, spune Nagy Szabolcs, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite