Consiliere în grup pentru elevii emo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii şcolari vor să facă şedinţe de grup cu elevii sătmăreni
Consilierii şcolari vor să facă şedinţe de grup cu elevii sătmăreni

După valul de sinucideri în rândul elevilor de luna trecută, şefii psihologilor vor să impună consilierea în grup a elevilor. În Satu Mare, un psiholog şcolar consiliază 1.500 de elevi, aproape dublu faţă de normele legale.


 Vacanţă de lucru pentru cei 63 de consilieri şcolari din judeţul Satu Mare, care s-au întâlnit ca să decidă felul în care vor interveni pentru a stopa valul de sinucideri din rândul elevilor. Pentru că sunt doar 63 de consilieri în tot judeţul, cele trei sinucideri în rândul liceenilor care au avut loc în luna ianuarie, îi determină pe coordonatorii psihologilor şcolari să gândească un plan prin care cât mai mulţi elevi să beneficieze de terapie. 

Un psiholog şcolar la 1.000 de elevi

Cei 63 de psihologi şcolari ar trebui să consilieze circa 70.000 de elevi şi preşcolari din învăţământul sătmărean. Şi părinţii elevilor ar trebui, la şedinţele cu părinţii, să discute cu consilierii despre educaţia copiilor. „Pentru tot sistemul de învăţământ din judeţ, incluzând şi preşcolarii, avem un număr de 63 de consilieri şcolari. Dintre aceştia, doar 47 au pregătire în psihologie, restul fiind specializaţi în ştiinţe socio-umane. Raportul ar trebui să fie de un consilier la 800 de elevi, respectiv la 400 de preşcolari. În momentul de faţă un consilier trebuie să acopere în medie câte două-trei şcoli, respectiv 1200 – 1500 de elevi“, a declarat Sânziana Cristea, coordonatorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională. Ea susţine că începând cu semestrul II elevii vor fi consiliaţi în grup. „Până acum consilierile au fost individuale, la cererea elevilor. Vrem ca aceste consilieri în grup să aibă loc la ore de dirigenţie pentru a putea lua contact cu cât mai mulţi elevi. Iar cu părinţii ar trebui să luăm contact la şedinţele cu părinţii“, susţine Sânziana Cristea.

Consiliere, DA!,  terapie BA!

Potrivit academicianului Virgil Enătescu, fost preşedinte al Federaţiei Române de Psihoterapie, consilierea şcolară în grup este benefică, însă doar pentru a depista cazurile ce trebuiesc tratate individual. „În primul rând, aceşti consilieri şcolari nu au pregătirea necesară în terapie. Consilierea este cea mai simplă formă de terapie, iar consilierea în grup poate ajuta doar pentru a lua contact cu problemele elevilor, pentru a depista cazurile ce necesită atenţie“, susţine psihiatrul Virgil Enătescu.




Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite