Consecințe: S-au copt scumpirile în brutăriile sătmărene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii sătmăreni din domeniul panificației susțin că nu pot menține prețurile actuale după creşterea TVA de la 19 la 24%. Specialiștii susțin că scumpirile vor depăși 5 procente pentru că vor creşte costurile de producţie.



Producătorii locali din domeniul panificației se așteaptă la scăderi ale consumului ca urmare a măririi, de la 1 iulie, aTaxei pe Valoarea Adăugată cu 5 %. „În primă etapă, această majorare se va reflecta în prețul plătit de consumator. Stocurile noastre de materie primă sunt pentru circa o săptămână. Rămâne de văzut cum vor reacționa furnizorii noștri, în ce măsură costurile lor de producție, dar și ale noastre sunt afectate de creșterea TVA. Oricum, s-au făcut deja reduceri de gramaj cu ocazia altor scumpiri“, spune Reich Ferencz, directorul brutăriei Fastus din Satu Mare. Producătorul sătmărean scoate zilnic pe piață circa 3,5 tone de produse de panificație, iar o preconizată reducere a consumului poate periclita întreaga producție. „Dacă scade consumul, iar cheltuielile de producție rămân aproape aceleași, putem vorbi și de reduceri de personal. Sperăm să nu fie cazul“, mai spune Reich Ferencz.

Cursul prețului la pâine


Fluctuația monedei europene le dă fiori producătorilor. „Materia primă pe care o achiziționăm este strâns legată de cursul euro. Pe lângă majorarea TVA, cursul euro este un factor principal în stabilirea prețului final“, spune Mircea Blaga, patronul brutăriei „Daniel“. El susţine însă că face calcule să vadă dacă poate să menţină preţul actual, în pofida majorări TVA. „Sunt unele sortimente unde această majorare se poate masca în preț. La alte produse însă, adaosul fiind foarte mic, dacă am suporta noi aceste cheltuieli am lucra în pierdere“, mai spune întreprinzătorul sătmărean.
Actualizarea softului caselor de marcat este prima cheltuială pe care o au de făcut comercianții în aceste zile. „Pentru fiecare casă de marcat,costurile cu actualizarea softului sunt de circa 100-150 de lei. În rest, în acest moment nu se mai pot face calcule și estimări nici pe termen scurt. Rămâne de văzut cum va evolua situația“, spune Alexandru Gal, director în cadrul firmei „Daniel“.

„Scumpirile vor depăși 5 % din cauza creșterii costurilor de producție“ -  Ovidiu Grigorescu, managerul Direcției Județene de Statistică

Majorări în lanț

Specialiștii susțin că, în privința alimentelor de bază, o scumpire de 5 % nu înseamnă o reducere a consumului cu același procent. „Nu va scădea consumul la alimentele de bază în același procent cu majorările, însă, scumpirile vor depăși 5 % din cauza creșterii costurilor de producție“, spune Ovidiu Grigorescu, managerul Direcției Județene de Statistică Satu Mare.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite