Satu Mare: Concediul forţat agită spiritele printre bugetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Concediul forţat agită spiritele printre bugetari
Satu Mare: Concediul forţat agită spiritele printre bugetari

Deocamdată nu se cunosc prevederile acestui act normative, dar decizia reducerilor de cheltuieli în sistemul bugetar dă peste cap administraţia locală. Sindicaliştii sătmăreni afirmă că este imposibilă aplicarea concediilor fără plată pentru medici, profesori sau poliţişti.


Şefii principalelor instituţii aşteaptă în aceste zile actul normativ mult disputat, cu privire la cele 10 zile de concediu forţat în care urmează să fie trimişi, în următoarele trei luni, angajaţii din sistemul bugetar. Această modalitate prin care Guvernul a decis să facă reduceri de cheltuieli nu numai că îi nemulţumeşte pe şefii judeţului , ci, spun ei este şi aproape imposiblil de aplicat. „Ce facem de exemplu cu cei peste 300 de asistenţi maternali? Fiecare dintre ei are în îngrijire copii asistaţi. Ei nici măcar concedii nu au. Cum să îi trimitem în concedii fără plată?! Orice serviciu prestat ar trebui remunerate“, spune preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Csehi Arpad.

Legat de cei peste 1.500 de angajaţi din cadrul instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean, şi cei 150 de bugetari din aparatul propriu al instituţiei, preşedintele Csehi speră ca mai puţin de cinci procente din posturi să fie reduse. „Avem de gestionat proiecte în valoare de peste 150 de milioane de euro, fără personal nu putem face acest lucru. Ce putem face să închidem instituţia?“, mai spune Csehi Arpad. 

Sindicaliştii spun decizia e inaplicabilă
La rândul lor, sindicaliştii sătmăreni afirmă că este imposiblă trimiterea în concediu forţat şi fără plată a celei mai mari părţi dintre bugetari, şi că, această măsură se poate aplica eventual în cazul  funcţionarilor din administraţie. „Este evident că, atâta timp cât şi în judeţul Satu Mare sunt probleme legate de lipsa de personal în rândurile medicilor sau a poliţiştilor, nu se poate aplica această măsură, iar în ceea ce-i priveşte pe profesori, nu se poate pune problema de concediu în plin an şcolar. Cei care ar putea să intre în concedii fără plată sunt eventual cei din administraţie, funcţionarii“, afirmă Vasile Dârle, preşedintele filialei Cartel Alfa Satu Mare.  

Prefectul va veni la muncă în concediu
Prefectul Radu Giurcă susţine că instituţia pe care o conduce se va conforma măsurii concediului forţat  impus de Guvern. „Dacă ni se va cere să mergem în concediu fără plată, ne vom conforma. Eu voi veni la servici şi în cele zece zile neplătite, însă nu le pot cere şi celor 90 de angajaţi din cadrul instituţiei să facă acelaşi lucru“, afirmă Giurcă.

Preşedintele Consiliului Judeţean afirmă că reducerea de personal şi concediul forţat nu sunt măsurile potrivite pentru a rezolva criza bugetară. „Nu aşa trebuie rezolvată problema crizei bugetare. Cea mai bună soluţie ar fi stabilirea unui fond de salarii, ca mai apoi împreună cu sindicatele să se decidă la nivel local numărul de personal necesar fiecărei instituţii. În teritoriu se cunosc cel mai bine problemele, noi trebuie să avem libertate de decizie la nivel local şi să ne asumăm managemetul acestei situaţii“, mai spune preşedintele Csehi.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite