Complex de 750.000 de euro, abandonat după reabilitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul de educaţie ecologică, o clădire de 700 de metri pătraţi, nu este folosit pentru că Agenţia de Protecţie a Mediului nu are bani de întreţinere. Reprezentanţii Agenţiei nu ştiu însă cât costă întreţinerea lunară a imobilului şi au cerut acum, după şase luni de la inaugurarea clădirii, o estimare de la Primărie.

Inaugurată în octombrie 2009, clădirea, o fostă baie comunală din Satu Mare, este destinată să găzduiască Complexul de educaţie ecologică şi mai multe laboratoare ale Agenţiei de Protecţie a Mediului. În imobil este ocupat în prezent doar un mic spaţiu în care funcţionează un aparat automat cu care se măsoară calitatea aerului. În rest, clădirea e utilizată ocazional pentru diverse întâlniri. Una dintre acestea a avut loc săptămâna trecută, când o sală a imobilului a găzduit o întâlnire a ministrului Mediului, Laszlo Borbely, cu autorităţile locale. Acesta şi-a dat repede seama că spaţiul nu este utilizat.
„Sunt foarte supărat că acest complex mare şi frumos nu este utilizat de către APM. Când am observat că în loc de pahare de sticlă servim răcoritoare din plastic, imediat mi-am dat seama că această clădire nu este administrată şi utilizată zilnic, ceea ce m-a şi supărat într-un fel. Observaţia mea a ajuns şi la colegii de la APM”, a declarat ministrul Borbely.
„Din păcate APM nu are bani suficienţi pentru a întreţine acest complex şi acest lucru a remarcat şi domnul minsitru Borbely. Noi sperăm ca în curând situaţia să se schimbe şi să putem lua în folosinţă permanentă complexul”, a declarat Gabriel Preda Târnoveanu, directorul coordonator al APM. El recunoaşte însă că nu ştie la cât se ridică cheltuielile lunare de întreţinere a clădirii de 700 de metri pătraţi, dar spune că a cerut primăriei o estimare pentru a o putea trimite Ministerului Mediului.

Borbely promite bani

În urma discuţiilor purtate între ministru şi conducerea APM Satu Mare, Borbely a promis că în scurt timp va aloca fonduri pentru punerea în funcţiune a clădirii. „Am să discut şi eu la rândul meu cu cei din departamentul de alocare a fondurilor pentru instituţii şi proiecte şi sper ca în scurt timp să putem aloca banii necesari pentru ca APM să poată utiliza clădirea pentru scopurile pentru care ea a fost reabiltiată”, a mai spus ministrul.
Reabilitarea complexului a început oficial în noiembrie 2007 şi a fost finalizată în octombrie 2009, proiectul fiind realizat de Primăria Satu Mare, APM şi Primăria Diakovo din Ucraina. Lucrările au costat 743.938 de euro, din care 89.92% au fost obţinuţi ca finanţare din partea Uniunii Europene, iar restul au fost alocaţi din bugetul propriu al Primăriei Satu Mare. Reabilitarea a fost făcută prin programul PHARE 2005, în cadrul unui proiect de cooperare transfrontalieră România – Ucraina.

Cifre: 743.938 de euro a costat reabilitarea şi transformarea băii comunale în Complex de educaţie ecologică.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite