Clerul catolic din SUA se îmbracă de la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florica Balogh ştie că orice comandă trebuie onorată în maximum şase săptămâni
Florica Balogh ştie că orice comandă trebuie onorată în maximum şase săptămâni

Zeci de preoți catolici din lume îmbracă haine confecționate în atelierul firmei Stadelmaier din Satu Mare. Aproape 3.000 de euro plătesc preoții pentru costume poleite. Broderii lucrate manual și materiale țesute la războiul adus tocmai din Germania sunt apreciate de înalții prelați.

Zeci de preoți catolici din lume îmbracă  veșminte confecționate la Satu Mare. Broderii lucrate manual și materiale țesute la războiul adus tocmai din Germania sunt apreciate de înalții prelați.  Atelierul firmei Stadelmaier din Olanda, situat pe strada Botizului, care confecționează haine, accesorii și obiecte de cult pentru preoții de rit catolic își continuă ascensiunea în topul celor mai apreciate firme care realizează astfel de haine la standard ridicat.
Măiestria cu care angajatele atelierului au confecționat hainele Papei Benedict al XVI-lea și ale cardinalilor săi care l-au însoțit în vizita oficială, din aprilie 2008,  din SUA nu a trecut neobservată. Paleta de comenzi la haine, dar și la alte obiecte specifice cultului s-a extins. În prezent, la Satu Mare se fac tapiserii pentru biserici, tablouri cu motive religioase toate în colaborare cu alte firme locale specializate.

Comenzi din toată lumea

Timpul maxim de onorare a comenzilor este de șase săptămâni. „Avem comenzi din toată lumea, însă cea mai mare piață de desfacere este în SUA. Firma este specializată pentru biserica catolică, iar obiectele sale pot fi produse de către oricine“, a declarat administratorul atelierului Cristian Dragotoniu. Stadelmaier are reprezentanțe la Los Angeles, New York și Roma, iar comenzile ajung şi în Indonezia, Africa de Sud și țările Uniunii Europene. 
„Hainele preoțești pe care le-am confecționat pentru Papa Benedict al XVI-lea și pentru cardinalii săi au fost apreciate. După acel eveniment am mai primit încă cinci comenzi pentru veșminte“, spune Cristian Dragotoniu.

Tapiserii pentru o închisoare din Olanda

În Olanda firma a câștigat licitația pentru amenajarea unui loc de rugăciune într-o închisoare, iar în New York a realizat tapiseriile pentru o biserică. „Pentru Olanda am realizat zece tapiserii cu Fecioara Maria cu pruncul Isus în brațe. De anul viitor vom croi și coase și cămăși preoțești, tot pentru cultul catolic“, a declarat administratorul. 
Prețurile hainelor sunt cele de producție și diferă de la material la altul. Cele mai scumpe sunt cele din brocart și mătase. Un set de haine din brocart costă 2.690 euro. În atelier muncesc șapte angajate, cinci la brodat și confecții, iar două la țesătorie.

Cifră

2.690
de euro costă un set de haine de brocart

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite