Satu Mare: Sătmarul fără Cinematograf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unui cinematograf sătmărenii sunt nevoiţi să se deplaseze în alte oraşe pentru a-şi viziona filmele preferare.

La ora actuală în municipiul Satu Mare nu funcţionează nici un cinematograf, iubitorii filmelor de cinema fiind nevoiţi să facă naveta în alte oraşe pentru a-şi viziona filmele preferate. Cinematografele din oraşe precum Timişoara, Oradea sau Cluj sunt printre preferatele sătmărenilor. Majoritatea tinerilor se adună în grupuri se “îmbarchează” în maşini şi iau calea cinematografelor din oraşele care le sunt mai apropiate. Cristina Caiţa se numără printer sătmărenii care, de ani de zile, mai exact de când s-au închis cinematografele din oraş, frecventează cinema-urile din alte oraşe. La fel ca ea, alte sute de tineri procedează la fel. Ultimul film pe care l-a vizionat Cristina “departe de casă”, la Multiplexul din Timişoara este filmul „Ice Age” (Epoca de Gheaţă), unul dintre filmele aflate anul acesta pe lista de aşteptare a sătmărencei. “Suntem o gaşcă de prieteni care de fiecare dată când rulează un film bun la cinematografele din ţară ne urcăm în maşini şi plecăm. Nu are importanţă în ce oraş. Bineânţeles că ne orientăm să fim cât mai aproape de casă dar în principiu mergem la Cluj, Oradea sau Timişoara. Îmi pare foarte rău de situaţia în care se află cinematografele din Satu Mare. Sunt dezamăgită că unul a fost transformat în crâşmă, altul e dat în chirie iar în altul, într-o bună parte funcţionează Centrul de Dializă care s-a mutat de la 1 august acolo” a mai spus sătmăreanca.

Luceafărul, Victoria şi Popular- cinematografe doar cu nume 
Cele trei cinematografe din oraş, Luceafărul, Victoria şi Popular erau asaltate de sătmăreni, indiferent de vârste, în anii de dinaintea Revoluţiei şi câţiva ani după. Acum, într-o parte a clădirii care găzduia “Luceafărul”, funcţionează Centrul de Dializă, cinematograful fiind trecut în administrarea Consiliului Local, în ultima şedinţă din luna august.  Al doilea cinematograf,  Victoria a fost modernizat, însă, din lipsă de spectatori, i s-a dat altă utilitate iar Popularul este revendicat de fosta fundaţie pentru tineret UTC. Cinematografele sătmărene se aflau în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) însă din lipsă de spectatori activitatea a fost suspendată, cinematografele fiind închise iar clădirile au rămas în voia sorţii. La ora actuală, RADEF mai are o filială lângă Liceul Ioan Slavici. Unii sătmăreni duc dorul cinemtografelor alţii au alte păreri.   “Zilnic se stătea la coadă la bilete. Am fugit chiar şi de la şcoală ca să văd “Titanicul, Matrix sau alte filme care erau la modă la acea vreme” îşi aminşete  Delia Bonea, de 34 de ani. 

Iosif  Vinţ, 53 de ani, paznic- “Nu ar strica un cinematograf având în vedere că tineretul se lipeşte de calculator şi televizor iar rendezvous-ile se dau numai pe internet şi nu în metoda clasică la cinema”.

Bogdan Buhai, 25 de ani, ospătar-“Spune că se uită acasă la filme pe DVD cu prietena. Îi este indiferent dacă este funcţional vreun cinematograf sau nu”.

Szucs Ferencz, 50 de ani, florar-“Filmele sunt educative iar tineretul din ziua de azi umblă în baruri, cheltuie bani aiurea în loc să abordeze metodele civilizate. Eu unul duc dorul unui cinematograf”.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite