(Video) Cheta pentru Bac, supravieţuieşte interdicţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la „Ion I.C. Brătianu“ au declarat ieri că au cotizat cu câte 10 lei pentru „trataţia“ profesorilor examinatori
Elevii de la „Ion I.C. Brătianu“ au declarat ieri că au cotizat cu câte 10 lei pentru „trataţia“ profesorilor examinatori

Banii pentru protocolul de bacalaureat sunt colectaţi în continuare în şcolile din Satu Mare. În pofida ilegalităţii colectării de fonduri în şcoli pentru protocolul de bacalaureat, elevii sătmăreni contribuie şi în acest an cu câte 10 -30 de lei pentru „bunul mers“ al examenului.


Chiar dacă primele probe de bacalaureat din acest an nu au o miză reală, şi asta pentru că examenele de competenţă nu se pot pica, meteahna colectării de fonduri pentru protocolul profesorilor a rămas o regulă generală în şcolile sătmărene.
Pentru că bacalaureatul a început în acest an mai devreme, şi colectarea protocolului a fost grăbită. Până săptămâna trecută, liceenii au avut de cotizat sume cuprinse între 10 şi 30 de lei de persoană. Colectarea este făcută nu doar cu girul părinţilor, ci de cele mai multe ori, chiar la iniţiativa acestora.

10 lei la „CFR“, 20 de lei la „Slavici“

De exemplu, mai mulţi elevii de clasa a XII-a din cadrul Colegiului Tehnic de Transporturi şi Telecomunicaţii „Ion I.C. Brătianu“ ne-au spus ieri că suma cu care fiecare elev a cotizat pentru „primirea cu ospitalitate“ a profesorilor cu care dau Bac-ul anul acesta este de 10 lei de elev. „Banii sunt pentru masa profesorilor, pentru cafea, apă minerală şi suc“, au declarat aceştia. La un simplu calcul, cei 255 de elevi ai Colegiului „Ion I.C . Brătianu“  înscrişi la bacalaureat anul acesta au reuşit să adune 2.555 de lei.

Conducerea şcolii a declarat iniţial că acest lucru este inadmisibil, şi că se va declanşa o anchetă în acest sens, însă ulterior, directorul a revenit cu o încercare de explicaţie. „Noi colectăm bani pentru formulare, certificate, şi diplome, nu pentru altceva“, a afirmat Valeriu Neagu, directorul şcolii. Cu toate acestea, elevii care aşteptau ieri să intre la examen au declarat că destinaţia banilor este pentru „trataţia“ profesorilor examinatori, şi că sumele au fost colectate de diriginţii claselor. La Colegiul Naţional „Ioan Slavici“, candidaţii la Bac au cotizat cu câte 20 de lei fiecare. „Am dat câte 20 de lei  pentru profesorii cu care dăm Bac-ul“, a declarat un elev al acestui liceu, sub protecţia anonimatului.

Colectarea de protocoale, interzisă

Conducerea Inspectoratului Şcolar Satu Mare interzice colectarea de la elevi de fonduri pentru protocolul destinat profesorilor. „Directorii de şcoli ştiu că instituţiile nu au voie să fie  implicate în astfel de colecte“, susţine Mariana Popa, inspector şcolar general.  Legea permite comitetelor de părinţi să contribuie la întreţinerea şcolii, nu şi la „bunăstarea“  profesorilor, iar cadrele didactice nu pot cere  bani pentru fondul şcolii, al clasei sau pentru orice alt tip de protocoale.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite