Satu Mare: Cercetată în libertate după ce a omorât trei oameni!!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Cercetată în libertate după ce a omorât trei oameni!!
Satu Mare: Cercetată în libertate după ce a omorât trei oameni!!

Poliţia a reţinut-o abuziv pe Charlota Sfâra, autoare accidentului mortal de la Iojib, iar procurorul care a reparat abuzul poliţiei a greşit după câteva ore în instanţă. Consecinţa greşelilor anchetatorilor  - continuarea cercetărilor cu femeia în libertate.

Charlota Sfâra, autoarea accidentului produs în 2 iulie la Iojib în care şi-au pierdut viaţa trei persoane, a fost reţinută de poliţişti vineri, la ora 11.30, pentru 24 de ore. Anterior, procurorii au decis ca femeia să nu poată părăsi localitatea. Procurorul Ioana Chrecheş a cerut în instanţă direct arestarea preventivă a femeii şi nu înlocuirea măsurii luate anterior, de interzicere a părăsirii localităţii, cu cea a arestului preventiv. Întrucât Codul de Procedură Penală interzice funcţionarea simultană a două măsuri preventive asupra unei singure persoane, judecătorul a dispus continuarea cercetărilor cu femeia în libertate, invocând viciul de procedură.

În 2 iulie, în centrul localităţii Iojib, Charleta Sfâra, aflată la volanul unui autoturism marca Audi, a pierdut controlul volanului într-o curbă şi a izbit frontal un autoturism Dacia Logan care circula regulamentar din sens opus. Veikony Francis (40 de ani), Liviu Doru (41 de ani) şi Gheorghe Petrovan (51 de ani), cei trei ocupanţi ai maşinii Dacia Logan au murit, ultimul în drum spre spital.  Testele au arătat că femeia avea o alcoolemie de 0,75 mg/l alcool în sânge.

Vicii de procedură
Potrivit afirmaţiilor prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare ,Vasile Costinaş, la două zile după accident, procurorul Anca Rusu a dispus în cazul femeii măsura interzicerii de părăsire a localităţii. Vineri, autoarea accidentului a fost externată din spital la ora 10.00, după aproape o lună în care a fost tratată pentru rănile suferite. La ora 11.30, poliţia a reţinut-o abuziv, pentru 24 de ore, în condiţiile în care măsura dispusă de procuror după accident era încă în vigoare.

„Nu poate Poliţia, un organ ierarhic inferior, să dispună măsuri peste cele ale procurorului. După-amiază, procurorul Ioana Cherecheş a remarcat greşeala poliţiei care a reţinut-o abuziv şi a dat o ordonanţă prin care a anulat măsura reţinerii” ne-a declarat prim-procurorul Costinaş.

Al doilea viciu de procedură, care a dus la cercetarea în libertate a femeii, s-a produs în instanţă, unde procurorul Ioana Cherecheş a propus arestarea preventivă şi nu înlocuirea măsurii de interzicere a părăsirii localităţii cu cea a arestului preventiv. „Fără ca prima măsură să fie anulată, procurorul a venit cu propunere de arestare preventivă. Am respins măsura arestului preventiv pe motiv că s-a greşit, trebuia cerută înlocuirea. Mai mult decât atât, reţinerea femeii a fost şi ea abuzivă, în condiţiile în care ea a dublat interzicerea de părăsire a localităţii, măsura luată anterior de procuror”,  a declarat judecătorul Dana Cojocariu.   

Doar ucidere din culpă

În momentul de faţă, Charlota Sfâra este cercetată doar pentru ucidere din culpă. „Alcoolemia a fost luată la două, respectiv trei ore după accident şi arăta 0,75, respectiv 0,60 alcool în sânge. Aşteptăm acum rezultatul expertizei medicale care să ne confirme alcoolemia pe care ar fi putut-o avea la momentul producerii accidentului. În funcţie de expertiză, încadrarea juridică a faptei s-ar putea schimba în omor din culpă în formă agravantă”, a mai afirmat procurorul Costinaş. Femeia riscă între 5 şi 15 ani de închisoare în cazul în care va fi acuzată de forma agravantă, dacă medicii vor stabili că a avut alcoolemie de peste 0,80 în sânge. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite