Centura ocolitoare a fost pusă în sertar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar două poduri din centrul oraşului deservesc întreg tranzitul
Doar două poduri din centrul oraşului deservesc întreg tranzitul

Pentru că Ministerul Transporturilor a pus la sertar proiectul centurii de ocolire, edilul şef le-a solicitat ieri parlamentarilor sătmăreni să susţină un amendament comun pentru ca investiţia să fie cuprinsă în bugetul de anul acesta. Primarul Iuliu Ilyes a anunţat că lucrările la centura oraşului vor demara, în cel mai fericit caz, anul viitor.


Proiectul centurii de ocolire a municipiului Satu Mare nu a fost cuprins în proiectul de buget pe anul acesta. Primarul Iuliu Ilyes  le-a solicitat ieri  parlamentarilor sătmăreni să susţină un amendament comun în Parlamentul României privind cuprinderea acestei investiţii în bugetul pe anul 2010. Mai mult acesta a etapizat proiectul, prioritate având tronsonul Drum Carei - Pod peste Someş - Drum Dorolţ - Strada Gorunului - Drumul Botizului, urmând ca într-o a doua etapă să fie demarate lucrări la tronsonul Drum Carei - Parc Industrial Sud - Aeroportul Satu Mare. „Pentru anul acesta nu avem nevoie de sume exorbitante pentru demararea acestei investiţii. Ar fi nevoie de bani pentru procedurile de pregătire a începerii lucrărilor de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, respectiv sumele necesare pentru exproprieri. Şi, eventual, anul viitor să demareze efectiv construcţia. Aceasta ar fi cea mai fericită variantă“, susţine primarul Ilyes.

Parlamentarii speră să treacă amendamentul

Deputatul István Erdei e mai optimist.  „Vom face tot posibilul să ni se admită amendamentul privind începerea acestei investiţii vitale pentru Satu Mare. Credem că sunt şanse, chiar dacă nu foarte mari“, susţine deputatul Erdei István, membru în comisia de buget. Acesta mai spune că va expune toate argumentele necesare pentru a trece amendamentul, şi anume poziţionarea de tranzit european a oraşului, dar şi problema stringentă a traficului din municipiu.

Judeţul e privat de fonduri guvernamentale
Fondurile Ministerului Transporturilor par să ocolească şi anul acesta judeţul Satu Mare, şi asta după ce  şi investiţia drumului expres Baia Mare - Nyiregyhaza a fost amânată. „Centura de ocolire şi Drumul Expres erau cuprinse într-un priect de amploare de circa 290 de milioane de euro. Acest proiect a fost tras pe linie moartă, însă este esenţial să se înceapă anul acesta măcar pregătirea demarării acestei investiţii şi anume centura de ocolire“, mai spune primarul Iuliu Ilyes.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite