Centrală termică tranformată în biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asztalos Edina crede că e bine să aibă o biserică în cartier
Asztalos Edina crede că e bine să aibă o biserică în cartier

O biserică greco-catolică pentru enoriaşii maghiari va fi construită în locul fostei centrale termice de pe bulevardul Cloşca. Primăria a concesionat până acum 16 din cele 21 de centrale de termice de cartier scoase din funcţiune.

Singura Biserică Greco-Catolică maghiară „Sfântul Nicolae“ din oraş a obţinut, în 2007, de la primărie, în urma unei licitaţii, clădirea fostei centrale termice de pe bulevardul Cloşca, situată între blocuri. Un an mai târziu a început şi elaborarea planului de construcţie a unei noi biserici în locul centralei. „Am concesionat imoblilul pentru 20 ani, contravaloarea fiind de 21.000 lei. În ianuarie 2010 am obţinut şi autorizaţia de reabilitare, iar la mijlocul aceleiaşi luni am făcut şi marea curăţenie. La data de 7 martie am sfinţit locul în prezenţa a 600 de enoriaşi, după care au început construcţiile", spune preotul paroh Pallai Bela Adalbert, slujitor la Biserica Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”.

Investiţii de 9 miliarde


Potrivit calculelor făcute de reprezentanţii bisericii, investiţiile necesare pentru reabilitarea şi dotarea noului lăcaş de cult se ridică la 900.000 de lei. Din această sumă, 750.000 de lei costă reabilitarea, 50.000 reţeaua de electricitate şi încă 100.000 de lei centrala de apă şi încălzire.
Bisericii i s-a pus la dispoziţie o suprafaţă de 350 de metri pătraţi din totalul de 400. Biserica va putea adăposti 250 de enoriaşi, dar spaţiul concesionat va mai cuprinde un şi apartament pentru preot şi birouri pentru partea adminsitrativă.
Construirea bisericii este finanţată din donaţiile enoriaşilor de la Biserica „Sfântul Nicolae“, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor este estimat la 2 ani. Dacă însă banii se vor strânge mai repede de la credincioşi, biserica ar fi putea fi inaugurată chiar la sfârşitul acestui an.

Cinci centrale abandonate

Primăria Satu Mare a „moştenit“ 21 de centrale termice de cartier, toate scoase din funcţiune. 16 dintre spaţii au fost concesionate unor investitori care au deschis supermarketuri, săli de sport, birouri sau săli de fitness. Pentru alte cinci foste centrale autorităţile caută investitori. Ele sunt acum bandonate. "Foarte mulţi sătmăreni se plâng din cauza acestor imobile abandonate de ani de zile, însă din păcate nu avem ce face, decât să le dăm în concesiune investitorilor interesaţi", spune viceprimarul Gabor Kereskenyi. Aceastea au devenit între timp adevărate case pentru persoanele fără adăpost şi pentru câinii fără stăpân.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite