Cele mai bune locuri de pescuit din județ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură record pe lacul de la Călinești-Oaș, crap de peste 10 kg. Foto: pescuit.ro
Captură record pe lacul de la Călinești-Oaș, crap de peste 10 kg. Foto: pescuit.ro

Bălțile de pescuit din județ oferă posibilități nelimitate de petrecere a timpului liber și de a face capturi spectaculoase. Proprietarii lacurilor de pescuit percep taxe cuprinse între 5 și 100 de lei pe zi. Pescuitul „la liber”, fără nicio interdicție în ceea ce priveşte cantitatea de peşte capturat, costă mai mult, în vreme ce la bălțile care impun o limită în acest sens taxele sunt mai scăzute.

Barajul de la Călinești Oaș, unul dintre cele mai cunoscute locuri de pescuit din județ, populat natural de Râul Tur cu avat, şalău, ştiucă, biban și clean, este zona în care an de an se înregistrează capture record: crapi de peste 25 de kilograme. Taxele la Călinești se situează, în funcție de sezon, între 20 și 30 de lei. „Singurul minus al locului este faptul că patronul a interzis pescuitul din barcă”, spune Vasile Mic, un pescar din Călinești Oaș. Mihai Schita, omul de afaceri care a concesionat lacul, afirmă că a interzis bărcile din pricina braconajului: „S-au scos tone de pește din lac cu plasele înainte de a interzice accesul cu barca pe lac. Nici acum n-am reușit să rezolvăm definitiv problema braconajului”.

Potrivit forumurilor pescărești, în octombrie începe o perioadă bună și la Valea Măriei, baltă populată cu răpitori, în special știucă și șalău. Pescarii care nu deţin permis de la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi trebuie să plătească o taxă de 20 de lei/zi pentru a-și arunca firele în apă. Cel mai ieftin pescuit din județ la răpitor se practică la balastiera de la Apa, unde se percepe o taxă de doar 5 lei pe zi. Fără capturi spectaculoase în acest sezon, potrivit afirmațiilor pescarilor din Asociația de Pescuit Sportiv, balta este totuși populată cu specii indigene de răpitori, care se lasă însă „mai greu de prins”.

Trofee doar pe râuri și pe bălțile populate

Lacul Moby-Dick, care se întinde pe o suprafață de 6 hectare, zonă modernă, curată, cu un bar aproape de luciul de apă, este una dintre aparițiile inedite din lumea pescuitului sătmărean. Drumul de acces asfaltat, cele zece căsuțe de lemn cu terasă și lacul cu pontoane, iluminat noaptea, și populat în acest an cu 500 de kilograme de somn, șalău, știucă și fitofag si aproximativ 80 de crapi cu greutate de la 8 la 14 kilograme, transformă zona în unul dintre cele mai atractive și moderne locuri de pescuit din județ. Taxa este de 50 de lei în zilele săptămânii, respteciv de 65 de lei în weekend, pentru 12 ore de pescuit. Se ajunge la baltă cotind la stânga cu un kilometru înainte de Vama Petea.

Pe balta de la Agriș se percepe o taxă de 50 de lei, pentru care pescarii pot captura până la patru kilograme de pește, două de crap sau cosac și alte două de caras. Cantitatea de pește care depășește limita impusă se poate cumpăra cu 15 lei/kg. Pe baltă se pescuiește între orele 6.00 și 20.00.
Amatorii de pescuit își pot încerca norocul și gratuit, pe râurile Someș sau Tur, cu locuri frumoase în zona localității Vetiș, respectiv Gherța sau Porumbești.

Marile recorduri, dincolo de graniță

Zeci de pescari din asociațiile de profil sătmărene preferă bălțile de pescuit din Ungaria, mai întreținute, mai bine populate și mai ieftine. În județul Szabolcs – Szatmar – Bereg, dincolo de Punctul de Trecere a Frontierei Petea, pe o rază de de 60 de kilometri, nu mai puțin de 30 de bălți de pescuit excelente, amenajate și intens populate, cu posibilități de cazare și de pescuit pe timp de noapte, își așteaptă clienții. „Diferențele sunt mari. În Satu Mare, mulți proprietari de bălți se laudă că populează pentru a atrage lumea, iar când ajungi la apă găsești mizerie sau nu prinzi nimic. În zona Mateszalka sunt vreo patru – cinci bălți excelente, populate intens, pe care nu există să nu prinzi ceva dacă te pricepi cât de cât la sportul ăsta”, a declarat Dan Pătrașcu, un pescar din localitatea Dorolț, care își petrece vacanțele pe bălțile din Ungaria.
Adalbert  Tepfenhardt, președintele APS Satu Mare, explică exodul de pescari spre bălțile maghiare prin politica dusă de statul vecin, care privește cu alți ochji piscicultura. „În Ungaria, banii dați de asociațiile pescărești se reîntorc în pescuit, în populări, pe când la noi acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Maghiarii scot profit întreținând bălțile și organizează des concursuri de pescuit. La noi, lacurile în care s-a investit cu adevărat pentru pescuit sunt puține, Moftin, Ianculești și alte câteva, iar cultura concursurilor lipsește cu desăvârșire din gândirea privaților care dețin bălți”, susține președintele APS. Pe baltă la Apagy, lângă orașul Matesalka, un pescar a plătit o taxă de 3.000 de forinți (aproximativ 50 de lei) pentru o zi de pescuit și a plecat acasă cu o captură record, un somn de 27 de kilograme. Captura a fost înregistrată în urmă cu trei săptămâni.



Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite