Cei mai periculoşi infractori sătmăreni sunt urmăriţi pentru omor şi trafic de stupefiante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Finta, Vasile Marciel Paul şi Ioan Cristinel Buzgo sunt cei mai căutaţi infractori din Satu Mare. Doi din cei trei au de executat câte zece ani de închisoare, iar unul trebuie expulzat în Portugalia pentru a fi judecat.

Cei mai căutaţi infractori ai momentului sunt, potrivit evidenţelor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare, Vasile Finta (32 de ani), din Bixad, urmărit internaţional pentru omor, Vasile Marciel Paul (44 de ani), din Halmeu, urmărit internaţional pentru trafic de heroină şi Ioan Cristinel Buzgo (32 de ani), din Negreşti Oaş, urmărit internaţional pentru trafic de canabis, cu toţii fiind dispăruţi de 5, 10, respectiv 11 ani.
Cercetat pentru omor în Portugalia
Vasile Finta este dat în urmărire generală de autorităţile portugheze. El are mandat european de arestare pentru omor, după ce în 10 iunie 2001, l-a omorât pe românul Vasile Poptile în Portugalia. „Finta este căutat de colegii din această ţară. El a dispărut din faţa autorităţilor încă din ziua comiterii infracţiunii, fiind dat în urmărire internaţională”, spune Constantin Taloş, şeful Poliţiei Judeţene Satu Mare.
În momentul dispariţiei au fost anunţate şi autorităţile sătmărene. Poliţiştii de la compartimentul „Urmăriri“ au făcut verificări în locurile care pot avea legături cu infractorul. „Au fost audiaţi cunoştinţe, de la familie şi vecini până la foşti colegi de muncă, dar nu am dat de el“, mai spune Taloş. Finta s-a născut în 9 septembrie 1979 la Bixad şi în urmă cu peste 10 ani el a plecat la muncă în Portugalia. De atunci el nu a mai fost văzut prin judeţ. Familia lui încă trăieşte în Bixad. Dacă poliţiştii români vor da de el, va fi arestat şi trimis în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Oradea pentru extrădare către ţara unde a comis omorul pentru a fi judecat.
A introdus 10 kg de heroină în România
Al doilea cel mai căutat infractor sătmărean este Vasile Marciel Paul. Născut în 14 iulie 1967 la Halmeu, Paul are de executat o condamnare de 10 ani de închisoare cu executare stabilită de Tribunalul Bucureşti în iulie 2007. Eul a fost condamnat pentru trafic de heroină. „În martie 2000, Vasile Marciel Paul a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Otopeni cu 9,9 kilograme de heroină. Atunci magistraţii i-au aplicat măsura de a nu părăsi ţara pe durata cercetărilor, însă degeaba. Din cercetări, am ajuns la informaţia că este plecat în Montreal, Canada, împreună cu familia”, spune şeful IPJ. Fiind plecat într-o ţară cu care România nu are protocol de colaborare pentru expulzarea urmăriţilor penal, autorităţile române au luat legătura cu Interpol-ul pentru a da de urmele bărbatului.
Prins cu nouă baghete de canabis
Născut în 21 noiembrie 1979, la Negreşti Oaş, Buzgo a fost condamnat pentru trafic de stupefiante. Potrivit poliţiştilor, în iunie 2002 a fost prins la intrare în ţară la Punctul de Trecere a Frontierei Petea cu nouă ţigarete de canabis de 16 grame. În momentul în care a fost prins cu baghetele de canabis el a fost reţinut pentru 24 de ore, apoi pus în libertate. A dispărut din faţa organelor judiciare înainte ca Tribunalul să emită o hotărâre judecătorească.
Ioan Buzgo din Bixad are de executat tot o pedeapsă de 10 ani de închisoare, mandat emis de Tribunalul Satu Mare în iunie 2006.
Potrivit ultimelor informaţii, Buzgo este plecat din ţară, având mandat european de arestare. Asemeni lui Paul, şi în acest caz poliţiştii români au cerut ajutorul celor de la Interpol.
Dacă cei trei infractori vor fi depistaţi şi prinşi, indiferent de ţară, ei vor trebui să-şi execute pedepsele stabilite de autorităţile străine, cât şi de cele româneşti.
143 de persoane dispărute
Potrivit bazei de date a IPJ Satu Mare, în prezent 143 de persoane sunt date în urmărire. Trei sunt copii minori, 43 adulţi dispăruţi de la domiciliu şi 97 persoane urmărite penal cu mandate de executare a pedepsei sau mandate de arestare preventivă.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite