Cei 7 parlamentari sătmăreni cheltuie lunar cât 250 de pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

156.168 de lei au costat în luna martie cei 7 parlamentari sătmăreni, suma reprezentând circa  245 de pensii medii de câte 636 de lei. Indemnizaţia brută, diurna, cazarea, transportul şi convorbirile telefonice a celor 7 parlamentari sătmăreni, 5 deputaţi şi 2 senatori costă lunar, costă în medie, câte 22.312 lei.


5.441 de euro pe cap de parlamentar sătmărean. Acestea sunt costurile medii lunare a celor 5 deputaţi şi 2 senatori care ne reprezintă judeţul în Parlamentul Românei. Indemniaţia brută a fiecăruia dintre cei 7 parlamentari sătmăreni este de circa 7.000 de lei. La acestea se adaugă chetuieli cu diurna, cazarea şi transportul în ţară şi străinătate, precum şi convorbirile telefonice. Costurile de cazare reprezintă cea mai mare pondere în cheltuielile lunare ale parlamentarilor sătmăreni.

Hotel sau gazdă?!

Potrivit celui mai recent raport de chetuieli, pe luna martie, 6 din cei 7 parlamentari sătmăreni au cheltuit pe cazarea în capitală circa 8333 de lei fiecare, un singur parlamentar, deputatul Erdei Istvan preferând să stea în gazdă, reducându-şi astfel chetuielile de cazare la 3.083 de lei pe lună.  „ Eu încerc să îi conving şi pe ceilalţi colegi să se mute în gazdă. Chiar dacă trebuie să îţi faci singur curat, este mai multă intimitate decât la hotel şi costurile se reduc la aproape o treime“, spune deputatul Erdei Istvan. Paramentar din anul 2000, acesta spune că a luat decizia de a se muta în gazdă, cu mult înainte de a se pune pe tapet problema cheltuielilor cu parlamentarii. „M-am mutat în gazdă cu câţiva ani buni în urmă  din cauză că, în weekend, camera mea de hotel se pare că era folosită. Găseam periuţe de dinţi şi lame de ras care nu îmi aparţineau“, mai spune cel mai „econom“ parlamentar sătmărean, a cărui chetuieli din luna martie se situează la 18.093 de lei.

Cel mai costisitor parlamentar sătmărean

Tot de la UDMR este şi cel mai costisitor parlamentar sătmărean. Varga Attila, parlamentar încă din 1990, acesta a costat în luna martie nu mai puţin de 26.507 lei. „În privinţa deplasărilor, primim invitaţii pe care nu le putem refuza. În luna martie am fost  în Finlanda, pentru problem legate de Drepturile Omului. Eu nu ştiu exact care sunt cheltuielile cu cazarea. Staff-ul Camerei decide, iar dacă se hotăreşte să ne mutăm în gazdă eu mă supun. De 10 ani stau în aceaşi cameră de hotel şi credeţi-mă că nici nu ştiu cât costă, nu eu achit aceste servcii“, spune Varga Attila. 

Cheltuie reducerile a  peste 2000 de pensionari

Preşedintele Asociaţiei Pensionarilor Sătmăreni, Mircea Marian, consideră că în această perioadă în care se cer sacrificii, şi parlamentarii ar putea să îşi arate solidaritatea faţă de categoriile defavorizate. „Cu banii pe care îi chetuie lunar parlamentarii sătmăreni, s-ar putea acoperii tăierile de 15 % a peste 2000 de pensionari care au acum pensii de câte 500 de lei“, spune Mircea Marian. Pe de altă parte paramentarii promit că vor exista reduceri de chetuieli de cel puţin 30 %. „Deja s-au luat unele hotărâri în Biroul Permanent, pentru a se reduce cheltuielile, cu cel puţin 30%“, conchide Erdei Istvan.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite