Cavalerii Palincii au descălecat în Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magiunul din prune şi preparatele tradiţionale cu gem de prune precum dereie, chec, clătite, cozonac, gomboc dar şi alte bunătăţi sunt vedetele Festivalului  Prunelor de la Medieş.

Festivalul se desfăşoară în premieră în Satu Mare.  Zeci de gospodine din judeţ participă la sărbătoare cu tot felul de bunătăţi tradiţionale precum magiun de prune din Chegea, dereie, chec, clătite, cozonac cu magiun de prune, compot de prune, Beleş de Bogdand cu varză, cartofi, brânză şi magiun, ştrudli, plăcinte, boace cu păsat, pâine de mălai şi gomboc cu prune. Invitaţii de onoare ai evenimentului sunt Cavalerii Ordinului Palincii din Ungaria care vor degusta toate soiurile de palincă expuse la standuri. 


„Beleşul de Bogdand este un fel de plăcintă cu mai multe ingrediente. Reţeta o ştiu doar câteva femei din comună. Plăcintele se fac destul de greu. Îţi trebuie răbdare, talent şi degete fine ca să întinzi aluatul în straturi subţiri astfel încât compoziţia să nu dea afară la copt. De obicei beleş-ul se prepară de către femei văduve care se roagă în timp ce muncesc“, a declarat tanti Anus, una dintre gospodine.

15 cavaleri ai pălincii vor degusta soiurile expuse la standuri

Îmbrăcaţi în robe de cavaleri cei 15 membri ai Asociaţiei „Cavalerii Ordinului Palincii“ din Ungaria vor degusta toate soiurile de palincă expuse la standuri. Rolul lor la acest eveniment este acela de a promova cultul acestei licori. Primarul comunei maghiare Tarpa, doctorul Bela Kelemen, maestrul de ceremonii al cavalerilor a ajuns aseară la Medieş. „Noi avem rolul de a promova cultul palincii şi strategiile de marketing din acest domeniu. Vom degusta soiurile expuse şi le vom aprecia la justa lor valoare“, a declarat doctorul Bela Kelemen. Ordinul Cavalerilor Palincii a fost înfiinţat în urmă cu cinci ani. „În fiecare an au voie să primească în rândurile asocieţiei doar o singură prsoană care duce la bun sfârşit anumite ritualuri şi îndeplineşte anumite condiţii. Anul trecut a fost admisă în asociaţie prima femeie. Este singurul ordin de acest gen din lume“, a declarat Attila Antal, unul dintre organizatori.

Meşteri populari şi producători de pâine vin la festival 

Nu doar producători de palincă din judeţ sunt prezenţi la festival ci şi meşteri populari, producători de pâine şi produse de patiserie, brânzeturi şi vinuri. Sărbătoarea se desfăşoară la atelierele Zetea din Medieş.

Pâine de grâu şi porumb la cuptor
Gospodinele din Viile Satu Mare vor pregăti un stand cu pâine din grâu şi porumb la cuptor. „Sunt puţine sate şi comune în judeţ unde se mai coace pâinea la cuptor. În Viile Satu Mare femeile îşi învaţă fetele cum să facă pâine de casă“, a declarat Daniela Culic, directorul Camere3i de Comerţ Satu Mare, principalul organizator al evenimentului. 


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite