„Căpșunarii“ sătmăreni își fac pașapoarte la Timișoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 150 de sătmăreni s-au înghesuit, ieri, în curtea Serviciului de Pașapoarte pentru a depune sau ridica documentele de călătorie. Aglomerația îi determină pe „stranierii“ sătmăreni să ceară eliberarea actelor în alte județe. Şefa instituţiei, Simona Babici, susține că personalul este depășit de numărul solicitărilor, că imobilul în care activează este total inadecvat şi că numărul ghişeelor e prea mic.

Pentru a evita să petreacă ore în șir la ghișeele Serviciului Public Comunitar de Evidența și Eliberarea Pașapoartelor Simple (SPCEEPS) Satu Mare numai pentru a afla că își vor primi pașaportul la toamnă, cei mai descurcăreți sătmăreni preferă să-și ceară pașaportul în alte județe, unde serviciile de pașapoarte au ghișee mai multe și sunt mai puțin aglomerate. Pașaportul poate fi obținut în orice județ din țară, dacă solicitantul depune la dosar o declarație pe proprie răspundere în care își motivează prezența în localitate.
Pașaport? În două ore, dar la toamnă!
Ieri, aproximativ 150 de sătmăreni programați la începutul lunii iulie s-au înghesuit în curtea Pașapoartelor pentru a depune sau ridica documentele de călătorie. Tămaș Șomle, de 30 de ani, un sătmărean care lucrează în Franța în domeniul construcțiilor, a renunțat ieri să-și mai ceară pașaportul la serviciul sătmărean. Deși, conform legii, pașaportul simplu, cu durată de valabilitate de un an, poate fi obținut în două ore, Șomle a fost programat să-și depună actele și să-și ridice documentul de călătorie în data de 6 septembrie. Bărbatul spune că va solicita pașaportul la Timișoara. „Am întrebat la ghișeu, la programări, dacă pot să-mi primesc pașaportul simplu în două ore, așa cum scriu ei pe site. Mi-au spus că azi se fac programări pentru data de 6 septembrie. Mie mi se termină concediul pe 30 august. Merg la fiică-mea, în Timișoara, și îmi cer pașaportul acolo. Să le fie rușine! Acolo merg la ora opt dimineața cu actele și după masă ridic pașaportul. Nu-s două ore nici acolo, dar nici bătaie de joc ca aici!“, a declarat, revoltat, sătmăreanul.
Mărioara Hurezan, de 24 de ani, venită din Portugalia în vacanță în țară, a fost revoltată. „Nici măcar sistemul de programări nu este eficient. Ne-am făcut programare de o lună, de ce stăm totuși grămadă ca vitele aici?“, se întreba retoric tânăra.  
„Facem tot ce ne stă în putință!”
Comisarul șef Simona Babici, șefa SPCEEPS Satu Mare, susține că personalul este depășit de numărul solicitărilor. „Pentru fluidizare se fac planificări, 120 de programări zilnic. După asta au prioritate cei cu pașapoartele simple. Toată lumea vine și vrea pașaport acum, toți vin acasă din străinătate deodată și vor pașapoarte noi. Suntem îngrămădiți, clădirea nu e adecvată, am solicitat în repetate rânduri loc de ghișee noi. Avem ghișeu deschis la Arhivă, unde se fac doar planificări, iar la biroul de Eliberări preluăm și cereri pentru pașapoartele simple pentru minorii sub 14 ani, care nu pot călători doar cu buletin. Mai mult nu se poate“, a declarat Babici. 
Au lucrat şi sâmbăta
În luna august a anului trecut, angajații serviciului au lucrat cu program prelungit și au venit la serviciu inclusiv sâmbăta pentru a putea face față valului de solicitări. În acest an, programul de lucru cu publicul nu a fost modificat. Babici a declarat că orarul de relații cu publicul ar putea fi prelungit zilele următoare.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite