Cămătarii, îmbogăţiti de criză – revista presei locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revista presei
Revista presei

Nevoia de bani şi condiţiile de creditare tot mai aspre îi determină pe sătmăreni să apeleze tot mai des la serviciile cămătarilor, chiar dacă riscul de a-şi pierde locuinţa este foarte mare, scrie Gazeta de Nord Vest. Ziarele locale de azi scriu şi despre nemulţumirile pălincarilor în ceea ce priveşte accizarea.

Pe fondul recesiunii economice şi a înăspririi condiţiilor de creditare, tot mai mulţi sătmăreni apelează la serviciile cămătarilor pentru a împrumuta bani. Astfel, cei care au nevoie de un împrumut fără prea multă birocraţie şi în cel mai scurt timp, pot găsi foarte uşor anunţuri care să le răspundă rugăminţilor. Şi nici nu le este greu să îi găsească. Anunţurile în ceea ce priveşte această metodă de împrumut se găsesc peste tot, atât în paginile de publicitate, pe internet cât şi în locurile aglomerate.

Ceea ce nu ştiu mulţi sătmareni este faptul că în spatele acestor oferte se află persoane dubioase, care percep comisioane uriaşe sau, mai rău, cămătari care cer ipoteca pe casa şi, în cele din urmă, îi pot lasa pe unii pe drumuri. Cei care rămân impresionaţi de anunţuri precum “ofer împrumut rapid, garanţie imobiliară” ar trebui să se gândească de zece ori înainte de a bate palma pentru că, odată înşelaţi, le este foarte greu să demonstreze în justiţie acest lucru. Toate acestea se întâmplă cu ajutorul notarilor publici care sunt implicaţi în reţelele de camuflare a camătăriei şi primesc comisioane grase doar pentru că aplică ştampila şi timbrul pe contracte, scrie Gazeta de Nord Vest.


Pălincarii vor accize numai pentru pălinca vândută

Marţi, în sala de şedinţe a Primăriei din Negreşti-Oaş, a avut loc întâlnirea pălincarilor membri ai Federaţiei Producătorilor de Rachiuri Naturale din Nord Vest, care include şi proprietari de pălincii din judeţele Maramureş şi Sălaj.
Au participat numai proprietari de cazane şi de livezi din zona Oaş. Dezinteresaţi s-au dovedit cazangiii din Codru.
Întâlnirea a avut ca scop stabilirea unor măsuri menite a rezolva până la capăt problematica pălincii în ceea ce priveşte producerea, dar şi găsirea modalităţilor legale de valorificare a acestui produs tradiţional natural din fructe, accizare şi menţinerea pălinciilor ca unităţi prestatoare de servicii.

Alături de Gheorghe Ciocan, preşedintele federaţiei, la discuţii au participat oenologul dr. Ioan Cioltean, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Satu Mare, consultantul tehnic al pălincarilor, Cornel Mureşan – vicepreşedintele federaţiei, Petre Doroş şi Vasile Ciorcaş.
Gheorghe Ciocan şi-a exprimat regretul că după aproape şase ani de preocupare, abia în toamna anului trecut s-a înregistrat prima izbândă. A fost adoptată o lege potrivit căreia se pot produce 500 de litri de pălincă de tărie 50% volume alcool pentru consum propriu sau pentru gospodărie.
Eşecul a fost înregistrat în sensul că pălinciile trebuiesc transformate în antrepozite fiscale, demers care este foarte costisitor şi la care pălincarii se opun. Realizarea unui antrepozit fiscal ar presupune cheltuirea a câteva sute de mii de lei, fapt ce s-ar resimţi în preţul produsului finit-pălinca.
Potrivit socotelilor făcute de unul din proprietarii de cazane participanţi la dezbatere, deţinător de antrepozit fiscal, în condiţiile antrepozitului fiscal, un litru de pălincă din fructe ar costa între 40-50 de lei litrul, din care numai acciza ar fi de 14,15 lei/litru, scrie Informaţia Zilei.



Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite