Câini dresaţi pentru urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul program de dresaj canin pentru echipajele de intervenţii şi salvare este în derulare la Satu Mare. În prezent, trei sătmăreni şi câinii lor urmează cursurile de pregătire ca să poată interveni în situaţii de urgenţă.

Şcoala de dresaj canin Alpha K-9 oferă cursuri gratuite pentru sătmăreni şi câinii lor. Cei care urmează cursurile de doi ani sunt pregătiţi să intervină în situaţii de urgenţă şi devin astfel voluntari.
„În România există 3 sau 4 astfel de şcoli. Proiectul nostru a început anul trecut, în luna martie, iar în prezent avem înscrişi 3 sătmăreni care participă la programul intensiv de pregătire”, spune Zoltan Szabo, dresor şi unul dintre iniţiatorii programului.

image


Luna trecută, cei doi tineri care au înfiinţat şcoala au depus un proiect ca să obţină finanţare europeană pentru achiziţionarea echipamentelor profesioniste de dresaj pentru echipaje de intervenţie şi salvare. Cei doi iniţiatori, Toth Eduard şi Zoltan Szabo, vor afla în luna iulie dacă proiectul lor va fi selectat.
Câinii şi stăpânii trebuie să fie testaţi şi evaluaţi conform unui program elaborat de International Rescue Organisation (IRO) înainte de începerea cursurilor de dresaj. Sunt admişi pentru program doar cei care au o condiţie fizică bună, sunt apţi din punct de vedere medical şi sunt capabili să facă faţă unui program de pregătire intensă.

Antrenamentul durează doi ani

Pe parcursul antrenamentelor, care se desfăşoară timp de 5 zile pe săptămână, timp de doi ani, câinii vor fi învăţaţi să intervină în caz de incendiu sau accident, să reziste în condiţii de stres, să aibă dexteritate, echilibru, să pătrundă în diferite locuri periculoase şi chiar să salveze vieţi la nevoie. Pe de altă parte, stăpânii sunt învăţaţi să acorde primul ajutor, să utilizeze aparatele necesare salvării de vieţi şi să formeze o echip cu patrupedele lor.
După absolvirea cursurilor, câinii şi stăpânii sunt examinaţi de IRO, conform unor standarde internaţionale. Cei care trec de probele examenului, vor primi un certificat de com

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite