CRIZĂ: Justiţia sătmăreană şchioapătă din lipsă de personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 15 procurori activează în judeţ, deşi schema prevede 32, iar ritmul de soluţionare a dosarelor scade şi el. Valul de pensionări din ultimii cinci, şase ani a dus la scăderea drastică a numărului de procurori în Satu Mare, dar şi în multe parchete din ţară.

Din totalul de 32 de procurori prevăzuţi în schemă, doar 15 activează la   parchetele de pe lângă Tribunal şi la cele de pe lângă Judecătoriile din Satu Mare, Carei şi Negreşti-Oaş.
Cea mai mare problemă este la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, unde în loc de 12, muncesc patru procurori şi unde e cel mai greu să se completeze schema, deoarece un procuror poate avansa doar după cinci ani de experienţă la un parchet de pe lângă Judecătorie. „Problema este veche, totul a început cu valul de pensionări în urmă cu câţiva ani, aproximativ cinci - şase. E greu să completăm schema aici la Tribunal, deoarece nici la parchetele de pe lângă Judecătorii nu sunt oameni, iar cei care „cresc“ aici nu apucă să facă vechimea pentru că fie se mută în alte judeţe, fie promovează în alte meserii din domeniul juridic“, spune prim-procurorul Marinela Pop, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare.
Scade celeritatea soluţionării cauzelor
Cel mai mare efect al insuficienţei personalului se reflectă asupra ritmului de lucru al procurorilor, nu neapărat şi în calitatea muncii lor. „Vrând, nevrând trebuie să existe priorităţi în soluţionarea cauzelor. Aşa sunt de exemplu arestările, cercetările la faţa locului, sesizările sau infracţiunile în flagrant, dar şi participarea la şedinţele de judecată, unde nu există pardon, trebuie să mergem în orice situaţie, indiferent de zi sau de oră“, spune Marinela Pop.
Cei patru oameni sunt nevoiţi să stabiliească priorităţi şi nu mai este timp suficient pentru soluţionarea celorlalte, aşa cum era acum 10 ani. „Din păcate, oamenii nu prea înţeleg acest lucru şi oarecum e de înţeles că pentru fiecare om propriul caz este prioritar. Dar chiar nu există soluţie în următorii ani, doar dacă între timp se schimbă legea“, mai spune prim-procurorul.
O problemă de 10 ani
Problema persistă de prin 2001 şi nici nu se arată soluţii  în următorii trei, patru  ani, nici măcar prin  completarea schemei la jumătate. Cu toate acestea însă, volumul de muncă creşte de la un an la altul, iar zilele şi orele libere ale personalului sunt din ce în ce mai puţine.
„Am avut cazuri în care seara am plecat la un caz şi m-am întors a doua zi seara şi tot nu mi-am putut lua liber, pentru că dimineaţa, la şedinţă, trebuia să fiu prezentă. Aici nu există «nu mai pot» sau «nu se poate», pentru că se lucrează cu termene de câte 24 de ore“, spune procurorul.
Parchetele de pe lângă Judecătoria Carei, respectiv Negreşti-Oaş au funcţionat câţiva ani cu câte un singur procuror, iar la Negreşti situaţia e şi acum aceeaşi. 
O posibilă soluţie, crede Marinela Pop, ar fi organizarea de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de concursuri la nivel regional sau chiar la nivelul fiecărei Curţi de Apel.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite