CHELTUIELI: 3,5 milioane lei pe an pentru transportul elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii ajung de la Inspectoratul Şcolar în conturile firmelor private de transport, pe motiv că microbuzele şcolare sunt insuficiente. În judeţ sunt 64 de microbuze şcolare, iar multe şcoli sunt nevoite să încheie contracte cu firme private pentru transportul elevilor la şcoală.

Lipsa microbuzelor destinate transportului elevilor din judeţul Satu Mare afectează grav bugentul Educaţiei. Doar anul trecut, Inspectoratul Şcolar a decontat 3,5 milioane de lei celor 50 de şcoli din judeţ, care au elevi navetişti. „Avem 64 de microbuze şi autobuze de la minister pentru transportul elevilor din judeţ, însă ele nu sunt suficiente pentru a face faţă numărului de elevi”, spune Ladislau Konya, inspector şcolar general adjunct. El crede că în anul şcolar 2010-2011, sumele vor fi mai mari. „Anul şcolar 2009-2010 a bătut recordul de până acum în ceea ce priveşte deconturile pentru transportul elevilor, dar acum, datorită închiderii multor şcoli din judeţ, unităţile vor solicita mai mulţi bani”, spune Raul Burdea, contabilul şef al Inspectoratului.
Patru licee au primit câte 200.000 lei
Cei mai mulţi bani au solicitat anul trecut grupurile şcolare „Constantin Brâncuşi“ şi „Ion I.C. Brătianu“ din Satu Mare, dar şi „Simion Bărnuţiu“ şi „Iuliu Maniu“ din Carei, care au primit fiecare câte 200.000 de lei. Restul banilor au fost distribuiţi altor 46 şcoli şi licee din judeţ.
Directorul Grupului Şcolar „Ion I.C. Brătianu“, Valeriu Neagu, spune că din cei 1.055 de elevi ai şcolii, 212 sunt navetişti şi pentru ei a fost decontată această sumă.
„Şcolile preferă să încheie contracte cu transportatori particulari decât să solicite microbuze, deoarece astfel nu trebuie să plătească din bugetul propriu întreţinerea lor, ci le decontăm noi abonamentele”, mai spune inspectorul Konya.
Primarul din comuna Păuleşti, Nagy Iosif, a cerut un microbuz pentru cei 43 de elevi care trebuie transportaţi zilnic la şcoală. „Noi am cerut un microbuz, dar, în cazul în care nu primim, ieşim mult mai ieftin, pentru că ne deconteză transportul Ministerul Educaţiei“, susţine Nagy Iosif.
Deşi numărul microbuzelor este insuficient, numai 21 şcoli din judeţ au solicitat în acest an maşini de la Ministerul Educaţiei.
Control administrativ la ISJ
Suma cheltuită pentru transportul elevilor este exagerată, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean. „Este nevoie de un control adminsitrativ, deoarece vorbim de o sumă extraordinară. Vom verifica în primul rând dacă aceste firme funcţionează în cadru legal şi dacă ele dispun de autorizaţii şi condiţii necesare transportului elevilor”, spune Nagy Szabolcs, purtătorul de cuvânt al CJ Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite