Satu Mare: CAMPANIE Nu mai daţi bani cerşetorilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul de Seară continuă campania de presă menită să sensibilizeze autorităţile locale cu privire la amploarea fenomenului de cerşetorie

image

Primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes susţine ideea de a nu da bani cerşetorilor. Pentru că nu există prea multe opţiuni de integrare a lor în societate, singura modalitate de a-i descuraja este constientinzarea lor că cerşetoria nu este rentabilă. “În acest fel, vom scăpa treptat de cerşetori. Dacă vor vedea că nu li se merită, cu siguranţă se vor îndrepta către alte domenii”, a declarat Iuliu Ilyes.
Cu toate că există foarte multe instituţii care au ca principală activitate şi prevenirea cerşetoriei, găsirea unor soluţii în ceea ce priveşte reintegrarea persoanelor care apelează la mila oamenilor, din lipsă de fonduri şi programe, nu este o soluţie viabilă în momentul de faţă. Mai mult, chiar dacă s-ar reuşi socializarea lor, cerşetorii chiar nu doresc să muncească legal.
“Acesta este un mod al lor de viaţă. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că o fac intenţionat. Oamenii de pe stradă, care îi vedem zilnic la cerşit nu sunt cei mai săraci, cei mai nevoiaşi şi fără lipsă de ajutor, sunt cei care vor intenţionat să cerşească. Pentru cealaltă categorie avem servicii din cadrul primăriei care îi ajută financiar”, a mai spus Iuliu Ilyes.

Refuză să munceacă

Pe raza judeţului Satu Mare există multe persoane care sunt apte de muncă. Cu toate acestea, oferirea unui loc de muncă nu este o idee tocmai îndrăgită de cerşetori. “Vă dau un simplu exemplu: la Florisal, unde există o fluctuaţie mare de personal din cauza condiţiilor de muncă. Li s-au oferit suficiente locuri de muncă, însă pur şi simplu nu vor! Cerşetorii fug când aud că trebuie să muncească”, a mai spus Iuliu Ilyes.  Pentru că venitul unui cerşetor este de aproape 50 de lei pe zi, asta în condiţiile în care stau doar opt ore la cerşit, oamenii străzii acceptă ideea şi chiar le convine.  “În zilele bune câştig şi 300 de lei în doar două ore. Mi se merită şi nu vreau sa fac altceva”, a declarat Rezes Imbre, un cerşetor prezent pe străzile Sătmarului de cinci ani.

Nu daţi bani cerşetorilor


“În momentul în care cerşetorii văd că tot acest stil al lor de viaţă nu mai este rentabil, vor renunţa. Tocmai de aceea, sfatul meu către cetăţenii municipiului Satu Mare este să nu le mai dea bani. Recunosc, şi eu fac acest lucru când văd un copil la o intersecţie care îşi cere bani aproape cerşind. Dar este total gresit. Nu mai trebuie să le dăm bani”, a declarat Iuliu Ilyes.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite