Satu Mare: CAMPANIE Poliţia de proximitate a rezolvat situaţia mai multor cerşetori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: CAMPANIE Poliţia de proximitate a rezolvat situaţia mai multor cerşetori
Satu Mare: CAMPANIE Poliţia de proximitate a rezolvat situaţia mai multor cerşetori

Adevărul de Seară continuă campania de presă menită să sensibilizeze autorităţile locale cu privire la amploarea fenomenului de cerşetorie Citeşte şi Front comun pentru înlăturarea cerşetorilor, Nu mai daţi bani cerşetorilor!, “Marea debarasare” a cerşetorilor, Prima cerşetoare la muncă în folosul comunităţii, La muncă, nu la întins mâna!, Scăpaţi-ne de cerşetori

image



La nivelul  Poliţiei municipiului Satu Mare problema cerşetoriei constituie o permanentă preocupare, lucrătorii de poliţie acţionând atât în sensul prevenirii acesteia, în special prin Poliţia de proximitate  cât şi în sensul diminuării ei, prin activităţile propuse a fi aplicate în cadrul Programului „Cerşetoria-flagel al societăţii”, demarat la 1 septembrie 2008. Pentru implementarea proiectului au fost cooptaţi ca şi parteneri principali Direcţia Generală de Asistentă Socială şi Protecţie a Copilului Satu Mare, Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, Poliţia Comunitară , Inspectoratul Şcolar Judeţean, Primăria  Satu Mare, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, Autoritatea pentru Persoane cu Handicap,  Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, F.R.C.C.F, Organizaţia “Caritas”, Asociaţia “STEA”,  Partida Rromilor. În 2008,  la activităţile organizate în primele 8 luni de aplicare, un număr de 63 de  persoane identificate care cerşesc în stradă  şi familiile acestora, beneficiază de sprijinirea integrării sociale, profesionale şi familiale.

Trimişi la cerşit chiar de părinţi


“Din analizele efectuate în ceea ce priveşte fenomenul cerşetoriei a rezultat că în ceea mai mare parte persoanele depistate sunt minori, trimişi la cerşit de părinţi, aceştia neputând fi sancţionaţi datorită neîncadrării în vârsta minimă stabilită pentru răspunderea contravenţională, deşi s-au luat măsuri sancţionatorii asupra părinţilor copiilor şi aparţinătorilor persoanelor cu handicap depistate”, a declarat subcomisar de poliţie Mureşan Marius, ofiţer coordonator Poliţia de Proximitate.
Proiectul a debutat la începutul anului 2008 cu organizarea a unui număr de 3 mese rotunde la care au participat reprezentanţi ai partenerilor de proiect în urma cărora s-a elaborat şi semnat Programul de prevenire şi diminuare a fenomenului „Cerşetoria – flagel al societăţii”.”Împreună cu reprezentanţii primăriei municipiului Satu Mare şi cei ai Asociaţiei „STEA” am identificat o locuinţă ce a fost închiriată în prima fază pentru a se oferii servicii de tip rezidenţial în locuinţă protejată pentru 4 familii cu membrii acestora”, a mai declarat Marius Mureşan.

Rezultate


Cel mai important este că doi tineri au obţinut un loc de muncă, iar alte 6 familii sunt găzduite la Asociaţia “Stea”. Pe parcursul programului, 31 de tineri au obţinut acte de identitate, iar alţi opt copii minori merg la grădiniţă cu program prelungit. Totodată s-au aplicat sancţiuni contravenţionale pentru cerşetorie în valoare de 1142 lei. “Am observat că oamenii încurajează cerşetoria prin oferirea de bani. Acest lucru este total greşit”, a mai declarat Mureşan.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite