Satu Mare: CAMPANIE “Marea debarasare” a cerşetorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul de Seară continuă campania de presă menită să sensibilizeze autorităţile locale cu privire la amploarea fenomenului de cerşetorie

image

Poliţia Comunitară a început o acţiune de informare a primăriilor pe raza cărora există cerşetorişi, dar care îşi desfăşoară acţiuni specifice în municipiul Satu Mare. Numărul lor se modifică treptat, în funcţie de sezon . La ora actuală, în evidenţele Poliţiei Comunitare există 370 de cerşetori, cu aproape 100 mai mulţi decât în lunile trecute. Dintre aceştia, 156 sunt din alte localităţi. “Trebuie să găsim soluţii pentru a-i trimite în localităţile lor de domiciliu. Poate în acest fel vom reuşi să scăpăm de cerşetori”, a declarat Csiki Ludovic, şef birou Pază din Cadrul Poliţiei Comunitare.
Zilele trecute, comunitarii au început o astfel de acţiune, înformând primăria Dorolţ cu privire la trei persoane care zi de zi cerşesc pe străzile municipiului. Nagy Katalin cerşeşte de mai bine de zece ani, cu toate că are în îngrijire doi copii minori: unul în vârstă de un an jumătate, respectiv 3 ani. “Trebuie să fac şi asta pentru că nu îmi ajung banii pentru copii. Le cumpăr zilnic scutece şi mâncare. Soacra mea nu mă ajută foarte mult”, a declarat Nagy Katalin.

Venit de 240 de lei lunar

Pe lângă cei 40-50 de lei câştigaţi zilnic din cerşit, Katalin primşte 40 de lei alocaţie pentru copil, respectiv 200 de lei îndemnizaţie de mamă. “Nu mă descurc cu aceşti bani. Concubinul meu nu lucrează şi eu trebuie să aduc venit în casă”, a mai spus Katalin. Şi ea, ca mulţi alţii din judeţ, s-a automutilat la o vârstă fragedă. I-a fost amputat braţul după ce s-a urcat pe un stâlp de înaltă tensiune, ameninţând că se omoară. La fel, nu vrea să recunoască faptul că singură şi-a provocat aceste răni. Lipsa braţului o ajută să câştige şi mai mulţi bani. Oamenii sunt mai darnici cu ea decât cu multe alte persoane perfect sănătoase.

Primăriile locale nu au soluţii

O problemă întâlnită la majoritatea primăriilor este inexistenţa unui domeniu unde ar putea fi puşi la muncă toţi aceşti cerşetori. Secretara localităţii Dorolţ, Ana Fărcaş a precizat pentru “Adevărul de seară”
 că nu ştia de faptul că Nagy Katalin cerşeşte pe străzile Sătmarului. “Vom discuta într-o şedinţă de consiliu local această problemă şi vom încerca să luăm măsuri. Cred că este neplăcut ca unele persoane domiciliate pe raza comunei noastre să deranjeze cetăţenii municipiului Satu Mare. Chiar ştiu cât de mult a luat amploare cerşetoria”, a declarat aceasta. La sfatul Poliţiei Comunitare, edilii locali au fost rugaţi să urgenteze cât de mult această problemă şi să încerce să găsească rapid soluţii. “Ne-am propus să aducem fiecare cerşetor în localitatea de domiciliu, respectiv să-i prezentăm primarului exact situaţia”, a declarat Csiki Ludovic.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite