CALL-MED: Trei medici consultă pacienţii prin telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar trei medici de familie s-au înscris până acum în programul naţional Call-Med, prin care oferă consultanţă telefonică  la orice oră. Trei din cei 176 de medici de familie din judeţ oferă consultaţii telefonice pacienţilor.

Sătmărenii ai căror medici de familie fac aprte din programul Call-Med pot tasta de pe telefon numărul 1363 pentru a discuta cu medicul lor de familie cu privire la probleme minore de sănătate. Dr. Călin Bumbuluţ, Vasile Blaga şi Alexandru Craher sunt primii care oferă consultanţă telefonică non-stop pentru a reduce aglomeraţia de la cabinete.
„Programul a debutat vineri la Satu Mare, iar de luni au sosit primele coduri pentru trei medici sătmăreni, urmând ca şi alţi doritori să-şi încheie contract pentru a intra în program. Este vorba de un program de consultanţă telefonică pentru acei pacienţi ale căror probleme nu necesită programare la cabinet“, spune medicul Călin Bumbuluţ, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie (AMF) din Satu Mare.
Cum funcţionează Call-Med?
Pacienţii care au o întrebare cu privire la modul de adminsitrare a unui medicament, şi nu numai, pot apela 1363 (apelabil din orice reţea, mai puţin RDS), urmând să fie întâmpinaţi de un mesaj prin care se anunţă că apelul este taxabil cu 0,95 eurocenţi/minut. Fiecare pacient care apelează trebuie să ştie codul unic al medicului său de familie, pe care medicul îl primeşte dacă face parte din program, un cod format din şase cifre pe care îl tastează o singură dată, după care intră în legătură directă cu medicul. La următorul apel către 1363, pacientul va intra direct în legătură cu medicul.
„Este un program util şi foarte practic. Astfel se va evita aglomeraţia la cabinete, dar şi pacienţii se pot lămuri cu privire la întrebările lor“, mai spune medicul Bumbuluţ.
Preşedintele AMF crede că sătmărenii, şi românii în general, nu vor face abuz de acest serviciu şi nu vor exagera cu telefoane, fiind vorba totuşi de o taxă de circa 4 lei.
Medici non-stop
Deşi programul Call-Med este util medicilor care îl folosesc pentru că pot avea un oarecare control asupra aglomeraţiei de la cabinete, el are şi un punct slab: funcţionează non-stop, iar cei care se angajează să facă parte din program vor trebui să stea la dispoziţia pacienţilor 24 de ore dn 24.
„Eu cred că va fi un program folositor şi sătmărenii vor folosi acest serviciu, pentru că numărul programărilor la medicii de familie este limitat la 20 pe zi“, spune doctorul Vasile Blaga, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Satu Mare.
Din cei 176 de medici de familie doar 3 au coduri de acces deocamdată, însă, spune medicul Vasile Blaga, circa 25% dintre aceştia şi-au arătat interesul pentru program.
Medicul Călin Bumbuluţ crede că prin consultaţiile la telefon se va reduce aglomeraţia de la cabinete. LEONTINA VOLOSCIUC
Credeţi că sătmărenii vor folosi programul Call-Med?

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite