Businessmanul din sala de clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANTREPRENOR. La doar 18 ani, Otto Pop a reuşit să transforme pasiunea pentru internet într-o afacere din care câştigă uneori mai bine ca părinţii săi. Elevului sătmărean Otto Pop (18 ani) se simte în lumea virtuală ca peştele în apă. Din pasiunea lui pentru web, el a reuşit să construiască o adevărată afacere.


Otto Pop locuieşte în satul Gereuşa din judeţul Satu Mare şi este elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Eliza Zamfirescu“ din municipiul Satu Mare. Dacă la început construirea de pagini web a fost mai mult o distracţie, acum tânărul a ajuns să trăiască din aceasta. A realizat până acum aproape 70 de pagini web şi are tot atâtea domenii în administrare, iar din publicitate şi comerţ online câştigă circa 1.500 de lei pe lună.
Secretele de webmaster le-a învăţat singur. „Am început cu bloguri. Iniţial le făceam la un internet cafe, le făceam şi pentru prieteni, însă, din primii bani pe care i-am câştigat, acum vreo trei ani, pentru un site, mi-am cumpărat şi primul abonament de internet acasă“, îşi aminteşte Otto. Unul dintre blogurile sale,  http://www.ottopop.ro pe care abordează tematici de interes public, şi unde scrie reportaje şi articole ca un adevărat ziarist, contabilizează un trafic zilnic de circa 600 de vizitatori unici, o adevărată performanţă pentru un site local.

„Banii vin din reclamă, dar şi din comerţul pe internet. Cel mai ieftin link pe unul dintre site-urile mele costă doi euro, dar primesc şi câte 30 de euro pe lună pentru câte un banner. Paginile mele au mulţi vizitatori, aşa că am deja clienţi care în mod constant mă sponsorizează, dar şi care comandă anumite produse online“, spune Otto. Acesta adaugă că sunt luni în care câştigă mai bine chiar decât părinţii lui. „Mama nu lucrează, iar tata se ocupă în prezent cu vânzarea de maşini second – hand. S-a întâmplat ca într-o lună să fac mai mulţi bani decât amândoi la un loc“, spune Otto.
Veniturile din advertising şi vânzări îi sunt completate de banii câştigaţi din administrare, găzduire şi design web. Ca un adevărat bussinessman, tânărul se gândeşte la dezvoltarea afacerilor pe internet. „Comerţul online este în continuă dezvoltare. Am deja mai multe site-uri, cu diverse produse, de la parfumuri, până la ceaiuri naturiste“, explică Otto. Despre sumele pe care le câştigă, acesta afirmă că venitul său minim lunar depăşeşte salariul unui profesor de liceu. „Ar fi vorba de circa 1.500 de lei pe lună. Comerţul online cu diverse produse dar şi publicitatea reprezintă domeniile principale care îmi asigură acest venit“, spune Otto.

Partenerii de afaceri impresionaţi

După şcoală, dar şi în weekend Otto îşi stabileşte întâlniri de afaceri. „Ultima întâlnire am avut-o cu un patron de restaurant, i-am prezentat oferta de promovare pe web, dar şi alte produse pentru prezentarea online a firmei sale“, spune elevul.  Patronii sătmăreni rămân plăcut surprinşi când acesta le propune diverse afaceri.  „S-a prezentat bine, având în vedere că este un copil de liceu. Am discutat despre oferta de promovare pe care mi-a propus-o şi rămâne să studiez eficienţa acesteia. În cazul în care voi ajunge la concluzia că o colaborare este benefică, voi contracta serviciile sale fără ezitare“, afirmă Aurel Răcăuţan, managerul unei firme de tranzacţii imobiliare.

Vedetă printre colegi

Otto este o adevărată vedetă la Colegiul Tehnic „Eliza Zamfirescu”, unde învaţă designul vestimentar. Elevii îl opresc pe coridor şi îi spun că au citit articolele sale, iar profesorii şi colegii se mândresc cu el. „Are note foarte bune, este un elev implicat nu doar la ore ci şi în activităţile extraşcolare. Are aproape 20 de diplome la diverse concursuri la care a participat - «Bursa Ideilor», concursuri de animaţie sau «Gala Voluntarilor» - şi ne mândrim cu faptul că învaţă la liceul nostru“, spune Lidia Oltean, directorul-adjunct al Colegiului. „Este bun la toate, ne ajută mai ales când vine vorba de calculatoare. El a realizat şi unul dintre site-urile şcolii“, spune şi Izabela Chiş, una dintre profesoarele de specialitate ale tânărului. Şi colegii de clasă sunt beneficiarii cunoştinţelor lui Otto. „M-a ajutat să îmi fac online banking, să îmi plătesc factura de telefon pe net. Apelez la el întotdeauna când nu mă descurc cu astfel de lucruri“, spune Vlad Costea, unul dintre colegi.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite