Bugetarii sătmăreni, codaşi la colectarea selectivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii instituţiilor în care deşeurile nu vor fi colectate selectiv riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Firmele de reciclare a deşeurilor spun că foarte puţine instituţii colectează ecologic gunoiul.


Toate instituţiile publice sunt obligate să încheie contracte cu firmele de colectare a deşeurilor, potrivit  Legii 132 din 30 iunie 2010, care va intra în vigoare în data de 6 august. Instituţiile vor avea la dispoziţie pentru a se conforma încă 90 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ. „Vom face controale în toate instituţiile şi vom aplica amenzi pe care şefii instituţiilor le vor plăti. Potrivit legii, colectarea selectivă începe din birouri“, spune Vasile Fănăţan, comisarul şef al Gărzii de Mediu Satu Mare. Firmele care se ocupă de colectarea deşeurilor reciclabile spun însă că instituţiile nu se grăbesc să intre în legalitate. „Până acum nicio instituţie publică nu a încheiat un contract cu noi prin care să se stabilească o colectare periodică, unele doar mai aduc deşeuri reciclabile la centrul de colectare“, spune Codruţa Ardelean, reprezentant al firmei Remat.
Reprezentanţii altor firme spun că în mediul rural, noua reglementare este luată în serios. „Eu am contract cu 15 primării din judeţ. Cea mai bine organizată este primăria din Turulung, unde facem câte două transporturi pe lună. Termenii contractului se stabilesc în funcţie de cantităţi“, spune Marcel Mărculescu, administratorul firmei Alpin.

Costuri minime
Agenţia de Protecţia Mediului Satu Mare selectează deşeurile încă din anul 2005. „Noi am început din 2005 această colectare selectivă şi le-am sugerat din nou, în ultima şedinţă a Colegiului Prefectural, colegilor de la celelalte instituţii publice să introducă acest sistem, însă mulţi s-au plâns de fondurile insuficiente pentru acest lucru, însă costurile nu sunt mari“, spune Elisabeta Bekesi, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Satu Mare.

„Am cumpărat de la piaţă trei coşuri de gunoi mai mari, cu 7 lei bucata, pe care le-am inscripţionat, iar în birouri am reciclat trei cutii de carton pentru hârtie, plastic şi sticlă. Pentru punctul de colectare al instituţiei urmează să achiziţionăm şi trei pubele de 120 de litri, cu câte 200 de euro bucata, pe care le vom inscripţiona. Până acum se folosea un container şi mai mulţi saci“, mai spune Elisabeta Bekesi.

image
image
image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite