Bugetarii sătmăreni pierd 66 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Trezoreriei Satu Mare au estimat că diminuarea cu 25% a salariilor angajaţilor de la stat va cauza o „gaura“ de 66 de milioane de lei în veniturile sătmărenilor.

Această reducere mai aduce un minus de 4,3 milioane de lei la Consiliul Judeţean, bani care ar fi revenit instituţiei din impozitul pe venit plătit de bugetari.

Potrivit unei aprecieri  a reprezentanţilor Trezoreriei Satu Mare, odată cu aplicarea reducerii salariale de 25 % în sistemul bugetar, judeţul va pierde, în ultimele 6 luni ale anului, de când se preconizează intrarea în vigoare a hotărârii, circa 66 de milioane de lei, reprezentând fondurile salariale neacordate de la bugetul de stat. De asemenea, Consiliul Judeţean mai pierde 4,3 milioane de lei, sumă  care ar fi revenit instituţiei sub formă de cotă parte din impozitul pe venit plătit de bugetari.  „Reducerea de 25 % la salariile bugetarilor înseamnă că practic, Guvernul nu ne va da în anul acesta circa 66 de milioane de lei, dar nici nu va încasa circa 39 de milioane de lei cât ar reprezenta contribuţiile salariale din aceste fonduri. Efectiv Guvernul va economisi cu judeţul Satu Mare circa 27 de milioane de lei, însă judeţul va mai pierde alte circa 4,3 milioane de lei, cât ar fi revenit din aceşti bani pe care bugetarii nu îi vor primi, cotă parte din impozitul pe venit“, spune Maria Kotai, şefa Trezoreriei Satu Mare.

Mediul economic pierde cel mai mult
Reducerea puterii de cumpărare a sătmărenilor angajaţi în sistemul bugetar se va resimţi în ultimă instanţă, în mediul economic. „Mediul economic este ultima verigă din lanţul  slăbiciunilor stârnit de o asemenea reducere salarială. O scădere cu 25 % a salariilor la mai bine de jumătate din angajaţii sătmăreni, respectiv o putere de cumpărare diminuată în acelaşi procent, va lovi din plin mediul economic. Firmele vor diminua producţia, la fel şi contribuţiile acestora către stat, şi în cele din urmă vom asista la noi falimente, şi un nou val de şomeri“, spune Ovidiu Grigorescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică. El  a mai spus că dacă se adaugă şi efectele diminuărilor la veniturile celorlalte categorii afectate, pensionari şi asistaţi sociali, vorbim de o lovitură puternică dată mediului economic

Alte 4,3 milioane de lei pierdute pentru investiţii
Preşedintele Consiliului Judeţean este îngrijorat în privinţa unei posibile migraţii a personalului din instituţii. „La o asemenea reducere salarială, angajaţii din instituţii, specialişti care gestionează fonduri de milioane de euro, sunt total lipsiţi de motivaţie pentru a-şi păstra actualele locuri de muncă. Pierdem de două ori, la fondul de salarii, dar şi la sumele care ne-ar fi revenit din cota de impozit pe profit, bani destinaţi investiţiilor“, spune Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare. Acesta mai spune că suma de 4 ,3 milioane de lei care ar fi revenit judeţului reprezintă, comparativ valoarea investiţiei în Unitatea de Primire Urgenţe Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite