Bugetarii îşi recuperează banii abia în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au câştigat o serie de procese pentru plata unor drepturi salariale Guvernul va începe plăţile către bugetari numai de anul viitor. Angajaii din educaţie au deschis mii de procese în ultimii cinci ani şi în cele mai multe dintre ele au obţinut câştig de cauză.

Angajaţii din învăţământul sătmărean au deschis din 2005 până în prezent peste 2.500 de procese împotriva Inspectoratului şi Ministerului de resort. Procesele au fost deschise în 130 de unităţi de învăţământ din judeţ, în care lucrează peste 5.000 de angajaţi.
Profesorii şi personalul nedidactic şi-au cerut în acest fel drepturile băneşti anulate sau neplătite de Guvern. „Sunt 22 de tipuri de procese în care membri ai sindicatului au dat în judecată statul”, spune Ioan Drăgan, preşedintele SIP Satu Mare.
Într-o mare parte din acest procese, sindicaliştii au ieşit câştigători, iar altele sunt încă pe rolul Tribunalului Satu Mare. „Fiecare proces a fost deschis pe unitate de învăţământ, astfel încât cele peste 130 de unităţi au avut câte 22 de procese fiecare. Majoritatea au fost câştigate până acum. Sunt procese care au fost câştigate de membri SIP şi executate, iar cadrele şi personalul nedidactic şi-au recuperat acele drepturi băneşti. Pentru procesele câştigate în 2010 şi în 2011 însă, conform unei hotărâri guvernamentale, aceştia nu îşi primesc banii decât din din 2012”, mai spune Ioan Drăgan.

Plata amânată pentru 2012
Preşedintele Tribunalului Satu Mare, Rodica Grosoş-Maxim, spune că Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă, prin care se obligă să achite drepturile băneşti bugetarilor începând cu 2012.
„Procesele deschise de sindicaliştii din învăţământ privind drepturile băneşti se încadrează în litigii de muncă. Aceste drepturi privesc de exemplu reducerea salariilor cu procente mai mari decât a prevăzut iniţial legea, neacordarea sporurilor de vechime, ajutorul de înmormântare, neaplicarea majorării salariilor acolo unde era cazul sau nealocarea baniilor de navetă“, susţine Rodica Grosoş-Maxim.
Ea admite că majoritatea proceselor au fost câştigate de sindicalişti. „Majoritatea tipurilor de procese deschise în acest sens au fost câştigate de sindicate, urmând ca aceşti angajaţi să-şi recupereze banii de la stat. Noi luăm hotărârea şi obligăm pârâţii să achite aceste drepturi reclamanţilor, însă conform unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, primele plăţi se vor face abia din 2012. S-a amânat plata pentru că nu sunt bani şi pentru că Guvernul nu vrea să bulverseze bugetul statului”, declară judecătoarea Rodica Grosoş-Maxim.

Citat: Sunt 22 de tipuri de procese în care membri ai sindicatului au dat în judecată statul, Ioan Drăgan, preşedintele SIP Satu Mare

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite