Braţul lung al legii nu atinge prostituatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amenzile aplicate de autorităţi rămân neachitate, iar la finalul unor proceduri de executare care durează ani de zile prostituatele scapă de rigorile legii. Valoarea totală a celor 3.708 amenzi aplicate prostituatelor în 2010  de poliţişti se ridică la circa 1,85 milioane de lei.

CITEŞTE ŞI Ce casă şi-a tras Angela cu banii din sex!

Cele 90 de prostituate din muncipiul Satu Mare aflate în evidenţele Poliţiei primesc mii de amenzi în valoare de  aproape 2 milioane de lei anual. „Avem în evidenţe circa 90 de persoane care practică prostituţia. Dacă anul trecut am au fost aplicate 3.708 amenzi în valoare de 1,85 miloane de lei, de la începutul acestui an s-a aplicat deja 269 de sancţiuni în valoare de  134.000 de lei“, spune Ana Mălăescu, purtător de cuvânt al Poliţiei Satu Mare.

Ani de zile de proceduri fără urmări
„Am numărat nu mai puţin de nouă etape în această procedură. Se porneşte de la agentul constatator care aplică amenda, acesta trimite spre executare Finanţelor Locale. Noi constatăm că persoana nu este solvabilă şi trimitem contravenţia înapoi agentului constatator, Poliţiei de exemplu. Aceasta merge în instanţă, iar instanţa transformă amenda în muncă în folosul comunităţii“, spune Dan Mirel, şef Birou Executare Silită. Acesta spune însă că, următoarea etapă ar fi ca Judecătoria să sesizeze Parchetul. „Judecătoria ar trebui să sesizeze Parchetul pentru nerespectarea sentinţei de muncă în folosul comunităţii, să se deschidă dosar penal, iar persoana să ajungă în detenţie“, mai spune Dan Mirel.

Judecătoria nu sesizează Parchetul
 „Până acum nu am sesizat Parchetul cu privire la nerespectarea sentinţei de muncă în folosul comunităţii, respectiv nu s-a întocmit niciun dosar penal pe aceste speţe. Nouă ni se comunică faptul că persoana nu a efectuat munca în folosul comunităţii, iar noi din două în două luni, timp de doi ani retransmitem aceste decizii. După doi ani se prescrie, pentru că este vorba de neexecutarea unei fapte contravenţionale“, spune judecătorul Corina Hotca.

Chiar dacă autorităţile aplică mii de amenzi anual, din cauza procedurii greoaie, doar câteva sute ajung în instanţă. „Anul trecut au fost emise 347 de decizii de transformare a amenzilor în muncă folosul comunităţii. Agentul constatator face câte un dosar pentru fiecare amendă în parte“, mai spune Corina Hotca.

În 2010 doar cinci persoane au executat muncă în folosul comunităţii, însă cea mai mare parte pentru cerşetorie sau amenzi de circulaţie neachitate. „În 2010, cinci persoane au executat nouă mandate de muncă în folosul cominităţii, o singură persoană avea cumulate amenzi pentru cerşetorie şi prostituţie“, spune Adrian Bălaj, şef Birou Prestaţii Sociale din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite