Satu Mare: Biuţa este căutat de poliţişti şi jandarmi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Biuţa este căutat de poliţişti şi jandarmi
Satu Mare: Biuţa este căutat de poliţişti şi jandarmi

Poliţiştii şi jandarmii îl caută în continuare pe Ionel Rostaş zis “Biuţa”, pe numele lui fiind emis un mandat de arest preventiv pentru 29 de zile. La domiciului nu a fost găsit, iar oamenii legii sunt de părere că există posibilitatea să fi părăsit localitatea.

CITIŢI ŞI


"Biuţa" a fost arestat în lipsă

„Biuţa” şi gaşca, audiaţi de procurori


Tatăl tânărului ucis în accident - „Vreau să fie pedepsit Biuţa”

„Biuţa” era mort de beat în momentul accidentului

Tânărul de 19 ani care se afla în maşina condusă de fiul clanului Bia a decedat

VEZI AICI GALERIE FOTO




 „Biuţa” a reuşit să se facă nevăzut din cauza unor scăpări ale sistemului. Astfel, el a fost reţinut joi de procurori pentru 24 de ore, dar a fost audiat în vederea arestării doar vineri seară, cu doar o jumătate de oră înainte de a expira cele 24 de ore. Cum instanţa a amânat pronunţarea până ieri, „Biuţa” a fost liber să părăsească Tribunalul încă de vineri seară, lucru pe care l-a şi făcut. Ieri, când în mod normal ar fi trebuit să se prezinte la pronunţarea soluţiei, el nu şi-a făcut apariţia.
În consecinţă, mandatul de arestare a fost eliberat în lipsa sa. Celelalte trei persoane cercetate în cazul accidentului din 8 august de pe strada Careiului, Alina Scurtu (prietena lui Rostaş), respectiv Daniel Şuta şi Istvan Molnar (pasageri în BMW-ul condus de acesta) au primit interdicţia de a părăsi localitatea timp de 30 de zile.

Decizia a fost luată de judecătorul Felix Cordonel, ieri la ora 17.00, când în sala de judecată a fost prezentă doar Alina Scurtu şi apărătorul lui Daniel Şuta. „Mascaţii” de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Satu Mare s-au prezentat în faţa casei lui Ionel Rostaş cu mandat de ridicare de la domiciliu, dar acesta a fost de negăsit.
El a fost dat în urmărire generală, iar mandatul va fi pus în executare în momentul în care va fi găsit. Există posibilitatea ca pe numele lui să se emită şi un mandat de arest internaţional, însă ieri, până la ora 19.00, tânărul nu a părăsit ţara.

Pasarea răspunderii

Pentru cele întâmplate, instituţiile dau vina una pe alta. „Organele de poliţie şi Parchetul nu au sesizat la timp instanţa în cele 24 de ore de reţinere, iar aceasta nu se poate pronunţa numai în condiţiile în care este investită. Din punctul nostru de vedere, instanţa a procedat corect, iar organele de urmărire penală nu şi-au gestionat bine treaba. Cei patru trebuiau prezentaţi judecătorului înainte de a le expira  mandatul de reţinere”, a declarat judecătorul Remus Nemeş, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Satu Mare.

Inspectoratului Judeţean de Poliţie se apără însă. „Vineri, tinerii au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare cu propunere de arestare preventivă. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare au sesizat instanţa de judecată în acest sens, pentru a se dispune faţă de învinuiţi cu privire la luarea măsurilor preventive. Instanţa a stabilit termen de judecată data de 22 august 2009 (sâmbătă - n.r.)”, se precizează în comunicatul de presă emis de inspectorat. Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri.

Biuţa e de negăsit


Ionel Rostaş a fost văzut ultima dată vineri, în momentul în care tatăl său l-a scos din incinta Tribunalului. El nu se sustrage pentru prima dată urmăririi penale. În 2005, acesta a fost autorul unei tâlhării, comise la Restaurantul Perla. Cu toate că Tribunalul Satu Mare l-a condamnat la opt ani de închisoare, Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie l-a achitat. Pe toată durata procesului, tânărul s-a ascuns în Italia şi Ungaria.
Tatăl tânărului susţine că fiul său a plecat cu avocatul său în capitală, asta după ce, în urmă cu o zi a declarat că a fost lăsat baltă de apărător. „Fiul meu a plecat în Bucureşti cu avocatul. Nu se întoarce până marţi-miercuri. Şi data trecută a fugit, însă s-a prezentat după finalizarea procesului”, ne-a declarat ieri seară tatăl tânărului, Ionel Rostaş sr.

Cronologia evenimentelor


8 august 2009, ora 8.35 - producerea accidentului şi audierile la poliţie
20 august, ora 18.30 - reţinerea celor patru persoane pentru 24 de ore
21 august , orele  13.30 - 17.30 - audieri la procuror
21 august, ora 18.30 - expirarea mandatului de reţinere
21 august, ora 20.00 - Biuţa iese din clădirea Tribunalului şi se face nevăzut
21 august ora 23.30 - Cei trei tineri sunt prezentaţi instanţei de judecată
22 august, ora 17.00 - pronunţarea soluţiei: Biuţa arestat în lipsă pentru 29 de zile

A încercat să muşamalizeze că a fost la volan

Accidentul de circulaţie pentru care sunt cercetaţi „Biuţa” şi ceilalţi trei tineri s-a petrecut în dimineaţa zilei de 8 august, în jurul orei 8.35, când Ovidiu Suciu, conducătorul unui autoturism marca VW Golf a ieşit de pe strada Muşeţel. Acesta s-a încadrat pe prima bandă de mers, iar în momentul în care a ajuns pe a două a zărit BMW-ul care venea din sens opus, trecând peste liniile duble continue. În urma impactului, BMW-ul a fost proiectat într-un stâlp şi făcut praf. Din cele patru persoane care se aflau în autoturism, două au fost transportate de urgenţă la spital. Viorel Şerban, de 19 ani, a decedat după cinci ore. Ionel Rostaş cu prietenii se întorceau de la o petrecere şi voiau să îl lase acasă pe tânărul de 19 ani. Pentru că „Biuţa” a băut toată noaptea, după producerea accidentului, acesta a convins-o pe prietena lui, Alina Scurtu, să vină de acasă şi să declare că ea a fost la volan. Adevărul a ieşit la iveală în urma probelor culese de poliţişti timp de două săptămâni.

Clanului Bia, cunoscut pentru afacerile cu cai


Familia Rostaş este numeroasă. Tatăl, Ionel Rostaş, are doi copii, Ionel zis „Biuţa”, în prezent necăsătorit, dar cu cinci copii, cel mai mare având 12 ani, şi o fiică, Argentina, care are un copil pe nume Becali. Clanul Bia a ajuns renumit în urma afacerilor cu cai.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite