Satu Mare: Bisericile din judeţ rămân fără clopotari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare:  Bisericile din judeţ rămân fără clopotari
Satu Mare: Bisericile din judeţ rămân fără clopotari

Criza financiară trimite în şomaj 174 de persoane. Începând cu data de 1 noiembrie, clopotarii, cantorii şi personalul de întreţinere de la biserici sunt puşi pe liber

Bisericile ortodoxe din judeţul Satu Mare rămân fără clopotari şi cantori după ce Consiliul Judeţean nu mai are fonduri pentru asigurarea salariilor. Cele 174 de persoane neclericale de la protopopiatele ortodoxe din Satu Mare, Carei şi Negreşri Oaş îşi vor pierde locurile de muncă începând cu data de 1 noiembrie 2009.
Încă din luna aprilie, cele 319 persoane neclericale de la toate cultele, plătite de Consiliul Judeţean, nu şi-au primit salariile. Dintre acestea, doar 174 râmân fără loc de muncă. „Efortul bugetar pentru aceste persoane este foarte mare. Suma necesară ajunge undeva la aproape un milion de euro, bani pe care noi nu îi avem la ora actuală“, a declarat Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

Protopopiatul nu are soluţii

Criza financiară a lovit direct în inima bisericilor. Oamenii angajaţi pentru întreţinerea locaşurilor de cult vor rămâne acum şi fără salariul minim pe economie, bani primiţi lunar pentru deservirea bisericilor. „Ne-a lovit şi pe noi criza, am încercat să facem rost de bani, însă nu s-a putut mai mult. Cele 174 de persoane neclericale de la protopopiatele ortodoxe vor intra în şomaj, iar timp de un an ne vom mai putea baza pe ei“, a declarat protopotul de Satu Mare,pr. Ioan Socolan.

Copotarii sunt revoltaţi

 Ioan Budai, de 62 de ani trage zilnic clopotele la Biserica „Naşterea Domnului“ din Carpaţi II. Este foarte revoltat că va rămâne fără loc de muncă din data de 1 noiembrie. „Eu am pus prima sapa aici, de 20 de ani trag zilnic clopetele, iar acum mă trezesc fără loc de muncă. Sunt trei preoţi care slujesc în această biserică, iar pentru fiecare vin în parte“, a spus Ioan Budai.

Chiar dacă era un salariu minim pe economie, şi acei bănuţi erau folositori în casa omului. „Zilnic sunt la biserică. Este bătaie de joc ce se întâmplă cu noi. Nu ştiu cum o să ne descurcăm“, a mai spus acesta.
Şi prim-curatorii de la biserici sunt nemulţumiţi. „Nu ştiu cine este tâmpitul acela care a hotărât să concedieze atâţia oameni. Probabil o să-i chemăm pe ei să tragă clopotele şi să întreţină biserica zilnic“, a declarat Aurel Tomuţ, prim curator la aceiaşi biserică.
Însă preoţii sunt siguri că personalul neclerical, angajat până la data de 1 noiembrie vor veni să tragă clopotele în continuare, dintr-un singur motiv: sunt credincioşi!

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite