Bill Gates dotează bilbiotecile sătmărene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200.000 de euro investeşte fundaţia miliardarului American în Satu Mare, în cadrul proiectului Biblionet. Fondatorul companiei Microsoft investeşte bani, prin fundaţia care îi poartă numele, într-un program care va facilita accesul gratuit al bibliotecilor la internet şi la documente, cărţi şi manuscrise.

Proiectul Biblionet se derulează la nivel naţional cu o finanţare de peste 30 de milioane de dolari prin intermediul fundaţiei miliardarului american „Bill şi Melinda Gates” şi este gestionat de International Research & Exchanges Board (IREX). La nivelul judeţului Satu Mare, prima fază a proiectului cuprinde dotarea cu 96 de calculatoare a Bibliotecii Judeţene Satu Mare, a Bibliotecii Municipale Carei şi a Bibliotecii Negreşti. Faza a doua a proiectului se va derula în a doua jumătate a anului 2011 şi presupune dotarea bilbiotecilor comunale cu peste 100 de calculatoare.
Potrivit directorului Mircea Ardelean, Biblioteca Judeţeană Satu Mare a primit deja 11 laptopuri, o imprimantă şi un scaner, iar până în luna iunie va mai primi 10 calculatoare desktop. În acest moment, la Consiliul Local Satu Mare bibliotecarii sătmăreni sunt instruiţi de specialişti să folosească softul Biblionet. Programul este coordonat de Angela Câmpian, iar instruirea personalului bilbiotecilor este asigurată de Bianca Ciceu şi de Raluca Istrate.
„Biblionetul este un program care va facilita accesul în mod gratuit la internet şi la cărţile bilbiotecilor înscrise în program. La începutul săptămânii am primit 11 laptopuri, iar în acest moment derulăm cursurile de pregătire a bibliotecarilor. Instruim personalul bilbiotecilor pentru a şti cum să folosească programul Biblionet”, spune Mircea Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
100 de calculatoare pentru judeţ
Pentru a facilita accesul la informaţie în mediul rural, a doua fază a proiectului Biblionet urmăreşte dotarea fiecărei biblioteci comunale cu câte patru calculatoare. Această parte a proiectului se va derula în a doua jumătate a anului, iar calculatoarele vor ajunge la biblioteci prin luna noiembrie. „Pe lângă bibliotecile care intră în program, am mai propus un număr de 25 de unităţi din mediul rural care corespund şi care au fost aprobate. Acestea vor primi calculatoarele în a doua etapă a proiectului”, mai spune Mircea Ardelean.
Cifre: 200.000 de euro investeşte fundaţia miliardarului american în judeţul Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite