Biblioteca se mută din spaţiul închiriat cu 11.500 de euro lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CHELTUIELI Primăria şi Consiliul Judeţean Satu Mare vor construi un sediu nou pentru biblioteca pe strada Mihail Kogălniceanu. Biblioteca Judeţeană funcţionează în prezent într-un spaţiu închiriat pe strada Decebal pentru care Consiliul Judeţean plăteşte lunar către Federalcoop o chirie de 11.500 de euro.

Consiliul Județean va construi un nou sediu pentru Biblioteca Judeţeană, după ce a pierdut în instanţă, în favoarea Federalcoop, spaţiul în care instituţia de cultură funcţionează în prezent, pe strada Decebal nr.2. Noul sediu al bibliotecii va fi ridicat pe strada Mihail Kogălniceanu, unde urmează să fie demolată construcţia existentă. Acest spaţiu a fost cedat în folosinţă, în urmă cu cinci ani, Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca pentru amenajarea unei filiale în Satu Mare.

Primarul Iuliu Ilyes a anuntat ca va retrage Universităţii Tehnice dreptul de folosinţă acordat asupra spaţiului şi va începe, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, construirea unui sediu modern şi spaţios pentru bilbioteca sătmăreană. „Am introdus proiectul pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu local şi sperăm să perfectăm formalităţile cât de repede posibil pentru a putea da startul proiectului. Cel mai probabil, Biblioteca Judeţeană va avea sediu nou în 2013”, a declarat Iuliu Ilyes, primarul municipiului Satu Mare. Primăria va participa cu terenul, în timp ce Consiliul Judeţean se va ocupa de construirea imobilului.

Spaţiu atractiv pentru cititori


Conducerea Bibliotecii Judeţene crede că noul sediu, amplasat pe strada Mihail Kogălniceanu, va atrage mai mulţi cititori. „S-a insistat foarte mult pe acel spaţiu datorită zonei liniştite în care se află. Existau mai multe variante, dar aceasta a fost cea mai potrivită pentru un nou sediu al bibliotecii. În sfârşit, biblioteca sătmăreană va avea un sediu modern care să ofere toate facilităţile unei funcţionări ca la carte. Din punctul meu de vedere, mutarea instituţiei nu îi va afecta deloc pe cititorii noştri, ba din contră zona liniştită şi parcarea care se va amenaja ar trebui să atragă cât mai mulţi sătmăreni la lectură“, susţine Mircea Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare. Biblioteca Judeţeană, care are aproape 30.000 de cititori, ocupă în prezent 300 de metri pătraţi în imobilul de pe strada Decebal.

Conflict vechi între bibliotecă şi Federalcoop


Conflictul dintre autorităţi şi Federalcoop a izbucnit în anul 2009, după ce societatea, proprietara imobilului de pe strada Decebal, a dat în judecată Consiliul Județean, solicitând plata retroactivă, pe trei ani, a chiriei pentru spațiul utilizat. Sumele datorate se ridicau la peste 600.000 de euro. Pe perioada conflictului, sala de lectură şi unele spaţii administrative au fost închise în urmă cu patru ani. În cele din urmă, Federalcoop a obținut o sentință judecătorească, care obliga Consiliul Județean să achite retroactiv chiria pentru spațiul ocupat de Biblioteca Județeană. Banii au fost plătiţi în acest an.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite