Biblioteca Franceză din Satu Mare duce lipsă de cititori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cei 17 ani de existenţă doar 221 de sătmăreni s-au arătat interesaţi să studieze cărţi din literature franceză. Puţinii sătmăreni care trec pragul Bibliotecii Franceze din oraş sunt elevii care vor să îşi continue studiile la Litere sau cei care vor să obţină un atestat în limba franceză. 

Singura bibliotecă franceză din judeţ are doar 221 de cititori fideli, în pofida faptului că instituţia le oferă peste 11.200 de volume. Cărţile au fost donate sătmărenilor în anul 1993 de către organizaţia Equilibre din Lyon. „Internetul face concurenţă. Elevii găsesc pe internet informaţiile de care au nevoie. Mulţi dintre ei nu citesc cărţi nici în limba română, darămite în limba franceză. De câte ori am avut ocazia, i-am dus să viziteze biblioteca însă se pare că nu îi atrage atât de mult precum limba engleză. În plus franceza este a II-a limbă de circulaţie în şcoli“, a declarat profesoara de franceză Laura Pereş, de la Liceul „Doamna Stanca”.

Profesorii nu fac lobby
Un alt cadru didactic susţine că se simte o lipsă de interes şi din partea profesorilor. „Din diverse motive profesorii refuză să lucreze în particular cu elevii. Cele două ore de limba franceză pe săptămână sunt foarte puţine. Ar trebui să se studieze mai mult deoarece sunt mulţi sătmăreni care merg la muncă în Franţa“, a spus o profesoară care a dorit să rămână anonimă.

Laura Pereş mai spune că ataşatul de cooperare al Centrului Cultural Francez din Cluj a vizitat biblioteca în urmă cu câţiva ani şi a rămas surprins de volumul de cărţi existent. În marea lor majoritate cărţile sunt volume de beletristică dar sunt şi cărţi pentru copii precum şi din literatura universală. „Vin doar elevi care vor să îşi continue studiile în litere sau care vor să obţină atestate în limba franceză. Din păcate avem puţini cititori care împrumută periodic cărţi din literatura franceză“, a spus şi  Agnes Kocsis bibliotecara Muzeului Judeţean.

Francezii au venit şi cu rafturile
În anul 1993, din lipsă de spaţiu, Biblioteca Judeţeană nu a putut primi donaţia franceză, astfel încât autorităţile au decis înfiinţarea unei biblioteci în incinta Muzeului Judeţean. „Reprezentanţii organizaţiei au adus chiar şi rafturile pe care sunt aşezate cărţile. Biblioteca posedă şi o colecţie de periodice ce cuprinde titluri de reviste de informare, integrate pe domenii cum sunt cultura şi civilizaţia franceză, actualitate şi politică, ştiinţă, tehnică economie, istorie, geografie, literatură, educaţie, divertisment, reviste pentru copii şi adolescenţi precum şi câteva casete cu filme. Sunt prezente deasemenea enciclopedii Larousse, enciclopedii pentru tineret, dicţionare şi literatură pentru copii şi tineret“, a declarat bibliotecara Kocsis Agnes.  

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite