Bianca Birtoc este preşedinta Ligii Studenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este o fire ambiţioasă, amuzantă şi responsabilă. Tocmai din aceste motive, în urmă cu doi ani de zile a fost aleasă Preşedinta Ligii Studenţiilor din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ Arad, filiala Satu Mare.

„Am participat la o şedinţă a Ligii Studenţiilor, încă pe vremea fostului preşedinte. Pentru că el a terminat facultatea, mi-am adepus candidatura şi am fost aleasă“, a declarat Bianca Birtoc, tânăra studentă în anul al patrulea la Facultatea de Ştiinţe Juridice.
Liga Studenţiilor înseamnă înainte de toate o punte de legătură între conducerea universităţii şi studenţi. Înainte să fie numită i s-a explicat care este responsabilitatea ei şi faptul că misiunea cea mai importantă este să mobilizeze studenţii. „În aceşti doi ani de zile am văzut că este destul de greu să mobilizezi studenţii, paradoxul este că a fost mai greu cu cei tineri. Cei mai receptivi sunt persoanele mature, absolvenţii de liceu motivau mereu cu absenţa timpului, deşi nu aveau o familie de întreţinut“, a declarat Bianca Birtoc.

Studenţii se tem să-şi spună problemele

Ca în orice domeniu când miza este mare, toată lumea se teme să-şi spună problemele. În general, studenţii se temeau să nu li se afle numele în urma unor reclamaţii depuse. Aici intervenea rolul preşedintelui Ligii Studenţilor, care trebuia să medieze problema. „Mulţi dintre studenţi se temeau de represalii în momentul în care îşi dădeau numele. De aceea eu încercam să mă apropii de conducerea universităţii şi să vorbesc în numele lor, fără să precizez cine este persoana care a ridicat problema respectivă“, a declarat Bianca Birtoc.
Problemele studenţiilor erau legate în principal de faptul că nu îşi găseau cursurile după care trebuie să studieze, sau pentru că nu ştiau exact cum stă treaba cu restanţele şi modul în care se calculează nota la o materie. „Mă întrebau despre importanţa creditelor pe care le obţineau în urma promovării unui examen. În general erau probleme legate de organizarea sistemului de învăţământ, şi deşi sunt multe informaţii, este greu să le însuşeşti pe toate“, a declarat Bianca Birtoc.

Ca şi reprezentant al studenţiilor, Bianca participa la şedinţele de la Senatul Universităţii, unde se întâlnea cu omologii săi din toate filialele. „Era o atmosferă distinsă, fiecare reprezentant ridica câte o problemă. Prefectul studenţiilor aducea la cunoştiinţă activităţiile planificate pentru anul universitar care urma, iar la final împărtăşeam impresiile“, a declarat Bianca.

Întrebări şi răspunsuri?

Ce fel de activităţi organizai?

B.B.: Au fost foarte multe activităţi în aceşti ani. Ca şi o importanţă mai mare pot să spun că aveau actele de caritate pe care le face, periodic. Am fost la  diferite centre de bătrâni şi copii unde ne-am simţit împliniţi pentru că le-am adus o rază de bucurie în suflete. Dar toate acesteau au putut fi realizate doar cu sprijinul studenţiilor. Anul acesta trebuie să predau ştafetă pentru că termin şi eu facultatea.
Ce îşi doreşti în viitor
B.B.: Fiind studentă în anul IV la Ştiinţe Juridice vreau, în primul rând, să îmi iau licenţa cu nota maximă şi mai apoi să îmi găsesc un loc de muncă în domeniul juridic. Bătălia e mare, ştiu asta, însă voi lupta pentru a-mi atinge scopul.

Ce-i place

Biancăi îi place mult să citească romane poliţiste. „La fel de mult îmi place să fac fotografii cu peisaje şi sunt înnebunită după excursiile cu obiectiv cultural“. Tinerei studente îi place să descopere întotdeauna ceva nou şi să aibă cât mai multe informaţii din toate domeniile.
Ce nu-i place
Biancăi nu-i plac linguşelile. „Nu-mi place să bârfesc şi să mă linguşesc pe lângă cineva pentru a obţine ceva. Persoanele care vor să pretindă ceea ce nu sunt nu se numără printre preferatele mele“, spune Bianca. Nu îi mai place să se trezească devreme.

Profil
Născută: 3 mai 1987, Satu Mare
Studii: Universitatea de Vest Vasile Goldiş, profil Ştiinţe Juridice
Familie: necăsătorită


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite