Bani mai puţini pentru „Casa Verde 2011“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A doua sesiune din anul acesta a Programului Naţional Casa Verde a demarat astăzi. Anul acesta bugetul acordat judeţului s-a redus la 1.594.000 lei, cu 269.000 de lei mai puţin decât anul trecut.

Programul se adresează celor care locuiesc la casă şi vor să îşi schimbe centralele obişnuite pe unele care funcţionază cu energie solară, pe rumeguş sau cu pompe de căldură.
Fonduri mai mici decât anul trecut pentru Satu Mare
Sătmărenilor li s-au alocat în acest an bani mai puţini în cadrul programului naţional. Dacă anul trecut, judeţului Satu Mare i-au fost alocaţi 1.863.000 de lei, anul acesta bugetul acordat s-a redus la 1.594.000 lei, cu 269.000 de lei mai puţin.  Drept urmare, numărul celor care vor putea beneficia de finanţare va scădea cu aproximativ 10 procente. Criteriile de acordare nu s-au schimbat faţă de anul trecut şi se menţin pe criteriul “primul venit, primul servit”. Sumele care pot fi obţinute în cadrul acestei ediţii a programului variază între 6.000 şi 8.000 de lei, în funcţie de tipul de centrală pentru care optează solicitanţii.
”Proprietarii de apartamente sunt excluşi din cadrul programului Casa Verde în sesiunea de finanţări din 2011”, a declarat Eva Buzek, consilier în cadrul Agenţiei de Protecţia  Mediului (APM) Satu Mare. “Casa Verde 2011” se adresează doar proprietarilor de case, cu menţiunea că, îşi pot depune dosarele şi proprietarilor de duplexuri.
Start la depunerea dosarelor
Sătmărenii interesaţi să îşi schimbe centrala termică pe una ecologică sunt aşteptaţi să îşi depună dosarele la sediul APM Satu Mare, de pe strada Mircea cel Bătrân. Agenţia va înainta documentaţiile în vederea aprobării la ministerul de resort.  În cadrul programului din 2010, la Agenţia pentru Protecţia Mediului au fost depuse în total 337 de dosare. Dintre acestea, un număr de 256 au fost aprobate, restul de 81 fiind respinse ca urmare a insuficienţei de fonduri. În acest an, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului se aşteaptă la o creştere a numărului de sătmăreni care îşi vor depunde dosarele pentru preschimbarea centralei termice.
Cum funcţionează programul
După aprobarea dosarului iniţial, beneficiarul trebuie să încheie un contract de execuţie cu o firmă de specialitate, la alegere, îşi face investiţia, iar teoretic, după ce trimite toate facturile şi chitanţele banii îi vor fi decontaţi.
Cifre: 1.594.000 lei au fost alocaţi anul acesta de Ministerul Mediului judeţului Satu Mare în cadrul Programului “Casa Verde”

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite