Satu Mare: Balamucul groazei - fără căldură, fără curent şi cu geamurile sparte (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Balamucul groazei - fără căldură, fără curent şi cu geamurile sparte (GALERIE FOTO)
Satu Mare: Balamucul groazei - fără căldură, fără curent şi cu geamurile sparte (GALERIE FOTO)

Spitalele Judeţene I şi II şi Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean II din Satu Mare nu au căldură, bolnavii fiind nevoiţi să-şi aducă pături de acasă. Cea mai gravă situaţie e la Psihiatrie, unde nu mai este nici curent electric, iar pacienţii primesc la masă orez cu apă şi pâine cu untură.

Secţia de Psihiatrie a rămas fără încălzire şi curent electric după ce cazanul care alimenta Spitalul Judeţean II a fost oprit, existând pericolul ca acesta să explodeze, iar instalaţia electrică a cedat din cauza suprasarcinii. Bolnavii sunt nevoiţi să poarte mai multe rânduri de îmbrăcăminte pentru a îndura frigul din secţie, în condiţiile în care termperatura se apropie de zero grade.

Academicianul Virgil Enătescu, directorul Secţiei, spune că bolnavii sunt nevoiţi să-şi aducă de acasă pături şi haine groase. „Nu avem medicamente, gazul este închis, ni se ia curentul electric. Aceşti bolnavi primesc medicamente sedative, ori acestea încetinesc metabolismul, arderile şi termoreglarea. Ei sunt cei mai vulnerabili. Răcindu-se organismul mor ca şi prin congelare, intră în hipotermie“, explică Enătescu, unul dintre cei mai respectaţi sătmăreni, autorul a opt brevete de invenţie.

Academicianul recunoaşte că nici el nu s-ar interna într-o secţie în care nu există căldură, curent şi, în general, condiţii de trai decente. „Miercuri le-am dat să mănânce orez cu apă, ieri le-am cumpărat pâine şi untură pentru a le da de mâncare“, susţine academicianul.

Se poate, însă, să fie şi mai rău decât atât: Vântul puternic de mierucir seara a spart o mulţime de ferestre, care au fost înlocuite cu folii de plastic prinse cu bandă adezivă. „Am încercat să le acoperim cu tot felul de materiale plastice, care să încurce vântul de afară. Ne plouă în birouri, zilele trecute mi-a căzut tavanul din birou în cap“, spune Enătescu.

Pacienţii sunt disperaţi. „L-am trimis pe soţul meu după haine. Nu mai puteam îndura frigul din spital. Sper să mă externeze cât mai repede“, spune Ileana Tomeac, o bolnavă care ieri, când la Satu Mare erau 4 grade Celsius, purta pe ea patru bluze şi două perechi de pantaloni.
Clădire retrocedată

Situaţia Secţiei de Psihiatrie este veche de când lumea. Clădire a fost retrocedată Episcopiei Romano-Catolice, medicii având termen ca până la sfârşitul lunii octombrie să evacueze spaţiul, dar  noul spaţiu unde trebuie să funcţioneze Psihiatria nu a fost finalizat.

„S-au început procedurile de anul trecut când le-am dat aproximativ 700.000 de lei pentru lucrări. Acum am mai suplimentat cu alte 300.000 de lei. Există un grup de persoane, din spatele conducerii spitalului care nu doreşte să fie puse în practică toate aceste proiecte.
Există de fiecare dată câte o piedică în demersul efectuat“, spune Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

Secţia de Psihiatrie, precum şi Spitalul Judeţen II au fost încălzite, până în acest an, cu un cazan care nu avea autorizaţie de patru ani. Pentru că exista pericol de explozie, s-a deci oprirea acestuia şi achiziţionarea a două cazane noi.

„S-a terminat licitaţia, ştim cine este câştigătorul, dar încă nu avem căldură. Dacă nu vor fi depuse contestaţii, luni începem să montăm primul cazan“, spune Vasile Fernea, directorul administrativ al Spitalului Judeţean Satu Mare.

image

Frig şi la Spitalul I

Şi la Spitalul Judeţean I bolnavii îngheaţă de frig. Comparativ cu celelalte două spitale, însă, aici se fac deja probe pentru pornirea centralei termice. „Anul trecut a fost achiziţionat un cazan nou însă instalaţiile sunt prea vechi şi au cedat“, spune Vasile Fernea. Dacă totul merge bine, în maximum trei zile, bolnavii din Spitalul Judeţean I vor avea şi căldură.

image

De 40 de ani nu s-a făcut nicio reparaţie. Avem telefoane ca-n filme, cu manivelă

image


Vasile Fernea, director administrativ

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite