Bac-ul de modă nouă, bucuria elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără prea mari emoţii, elevii de clasa a XII – a au început astăzi proba de competenţă lingvistică a bacalaureatului. Aproape 3.600 de elevi de clasa a XII-a din Satu Mare au intrat de astăzi în febra examenelor de bacalaureat.


În locul examenului oral la limba şi literatura română, elevii au susţinut proba de evaluare a competenţelor lingvistice. „Este mai bine aşa pentru noi. Trebuie să citim un text la prima vedere şi mai apoi să comentăm acel text. Important este că nu se pică la acest examen. În cel mai rău caz, primeşti gradul mediu în certificatul de competenţă“, spune Ionuţ Baidoc, elev al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“.

image

Examenul nu le-a provocat mari emoţii elevilor. „Sunt profesorii din şcoala noastră, îi cunoaştem, aşa că eu de exemplu nu am emoţii“, povesteşte Marian Octavia, elev al Colegiului Tehnic „Ion I.C. Brătianu“.  Primii intraţi la evaluarea de competenţe au avut norocul de a primi spre lecturare şi comentare chiar articole de presă.  „Am primit un articol din ziar, a trebuit să îl citesc în faţa comisiei şi să spun câteva cuvinte despre textul respectiv. Nu a fost foarte greu, bine că nu mi-a picat ceva text dintr-o operă literară. Cred că voi lua gradul avansat de competenţă“, spune Sebastian Aciu, elev la Colegiul Naţional „Doamna Stanca“.  Faptul că cel puţin unul dintre profesorii examinatori aparţine şcolii candidaţilor a detensionat atmosfera specifică unui examen. „Am avut emoţii, dar atmosfera a fost relaxată pentru că în comisii sunt şi profesorii noştri, aşa că a fost mai bine“, spune Alexandra Ardelean, elevă a Colegiului Naţional „Doamna Stanca“.



Fără bani pentru examinări

Dacă noul sistem de examinare le place elevilor, profesorii sunt nemulţumiţi şi acuză Ministerul Educaţiei că face economie „pe spinarea“ lor. „Anul trecut profesorii primeau câte doi lei pentru fiecare elev la examinarea orală. Acum s-au trezit din nou guvernanţii să facă economie pe spinarea profesorilor. Examinarea este o activitate suplimentară care nu este prevăzută în fişa postului, în consecinţă trebuie remunerată ca atare“, susţine Ioan Drăgan, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar. Profesorii sătmăreni afirmă că nici nu au avut timp să se revolte, schimbările privind neplata examinărilor fiind anunţate cu câteva zile înaintea începerii bacalaureatului. „Nici nu am apucat să ne revoltăm. Am auzit că nu ni se vor plăti aceste evaluări. Asta este, suntem noi o categorie profesională cu mai mult bun simţ şi unii profită de acest lucru“, afirmă Dorina Fodor, profesor de limba şi literatura română la Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“.  Evaluarea competenţelor lingvistice se va încheia miercuri. Următoarea probă a examenului de bacalaureat va fi în luna aprilie.

image
Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite